БСП среща левите седмица, след като са минали регистрациите на партиите.

Свързани новини

17.04.2024 11:25

БСП среща левите седмица, след като са минали регистрациите на партиите: Това не е обединение, а симулация

Видян 311 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На заседанието си на 13 април т.г. Националният съвет на БСП е решил  да покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия и патриотичния спектър и над 20 граждански сдружения и неправителствени организации на дискусия за модерна лява политика и обща алтернатива на статуквото и на модела на управление. Очакването е, че с тази среща ще се постави началото на широко ляво обединение за общи действия за парламентарните и европейските избори.

Действие, което отговаря на обективните потребности на обществото и на субективните очаквания на стотици хиляди български избиратели. Резултат, за постигането на който призоваваме отдавна и по-специално в Апела на Движение „Бузлуджа“ от 9 април, Позицията на Платформа „Социализъм XXI век“ от 4 април и Призива на социалисти и симпатизанти „За настоящето и бъдещето на БСП и лявото!“ от 23 март т.г.

Въпросът е как да постигнем жизнено важното днес обединение на лявото? Със сигурност не по начина, който предлага сега ръководството на БСП. Срещата на 1 май е насрочена цяла  седмица след срока 24 април, до когато трябва да се регистрират за участие в изборите партиите и коалициите и само няколко дни преди срока за регистриране на кандидатските листи. Какъв резултат може да очакваме от такова закъсняло обединение? Как може то да се случи след като отправената покана за обединителната среща бе придружена с ново обругаване на свои и чужди, с предварително поставяне на условия, с поредно разделяне и предварително изключване на потенциално силни негови участници? Ако по този начин ръководството отново се опитва да затрудни тези неотложни действия, то това ще бъде поредната демонстрация на пагубния му курс на разбиване на лявото и обезсилване на БСП!

За да не остане предложението от 13 април само добро пожелание и лоша пиар изява, ПРИЗОВАВАМЕ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА БСП И НА ВСИЧКИ ЛЕВИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ ДА ПРОВЕДАТ НЕЗАБАВНО СРЕЩА - открита и равноправна, без предварителни условия и ограничения, за откровен разговор по проблемите на лявото в България и за обсъждане на възможността и механизмите ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЛЯВ ПОЛИТИЧЕСКИ СЪЮЗ за общо явяване на редовните европейски и предсрочните парламентарни избори. Нека на 1 май да отбележим не само Деня на труда и международната работническа солидарност, но и началото на продължителния и труден, но оздравителен и единствено правилен процес на обединяване на левите политически партии и организации в България.

Опитът на София от местните избори през есента на 2023 г. показа, че ляво обединение е възможно. Приканваме делегатите на предстоящата предсрочна отчетно-изборна конференция на Градската организация на БСП в София да призоват за неговото разширяване и пренасяне на национално равнище. Да не изпускаме възможността да се даде шанс на такова спасително за партията, лявото и страната обединение.

Широкият ляв, лявоцентристки и ляво-патриотичен съюз е жизнено необходим от гледна точка на намирането на реална и работеща алтернатива на проваленото, но готвещо се да се възпроизведе управление на „сглобката“. На опитите през служебното правителство да се върне на власт моделът ГЕРБ в коалиция с ДПС трябва да се даде отпор чрез  формирането на голяма и силна лява парламентарна група, която да е реален и незаобиколим фактор в 50-о НС.

Предизвикателствата на днешния и утрешния ден българското ляво не може да посрещне в насипно или разделено състояние. То трябва да се събере и да получи нова политическа енергия чрез съюзяване на опита и традициите на БСП с енергията и новаторството на партиите, гражданските и патриотичните организации в ляво. Призоваваме ръководствата на всички тях, като запазят своята специфична идентичност и организационна самостоятелност,  да се обединят в името на голямата цел – защитата на правата и потребностите на хората на наемния труд, на социалната справедливост и националните интереси на България. Отказът от отговорен диалог няма да спре  пагубния за БСП и лявото процес на роене на отделни леви партии, коалиции и листи за изборите „2 в 1“.  

Призоваваме още веднъж ръководството на БСП да стане инициатор и двигател на процесите на обединяване на всички леви формации и личности с леви убеждения. Да покаже, че се учи от историческите грешки и е способно да надмогне своите моментни интереси, да загърби междуличностните противоречия и да предложи реална платформа за единение за предстоящите избори!  Днес това е исторически шанс за БСП и за лявото в България! Отговорността на всички нас е да не пропуснем този шанс! Нямаме право безучастно да наблюдаваме главоломното пропадане на Лява България в пропастта на тежко електорално поражение, което ще бъде с  пагубни последици за години напред! Наложителни са воля и действия днес!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Обърнете особено внимание на взимоотношенията си днес

Обърнете особено внимание на взимоотношенията си