Къде са се изпарили парите, оставени на Терзиев - близо половин милиард не става ясно. Не става ясно и къде е другият половин милиард, който той лъжеше в последната седмица на кампанията, че знаел къде е и щял да го извади - няма такава сума и това си е потвърдено от Сметната палата, която той иначе цитираше.

Свързани новини

19.12.2023 15:44

438 млн.лв. остави Фандъкова на новия кмет, защо след месец са 0?

Видян 2831 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

438 млн.лв. по сметките на Столичната община, финансово осигурена капиталова инвестиционна програма за идната година, 195 млн. евро кредит за усвояване за разширението на метрото, изцяло подготвен проекто - бюджет 2024, изцяло готова план-сметка за чистотата, към която той сам прибави още пари за фирмите на Вълка и Домусчиеви - това остави цифром и словом Йорданка Фандъкова на Васил Терзиев в своя последен работен ден 10 ноември 2023 г.

Един месец по-късно той се оплаква, че имал 0 лв. и трябвало "да се разправя" със 70 млн.лв. Дума не отронва за вдигането на заплатите в транспорта, за което справделиво протестират шофьорите, въпреки че в кампанията си той говореше как ще накара софиянците да изберат обществения превоз пред колите си, как ще отваря София към Витоша, но без метро, понеже имало и сега трамвай за Симеоново.

Къде са се изпарили парите, оставени на Терзиев - близо половин милиард не става ясно. Не става ясно и къде е другият половин милиард, който той лъжеше в последната седмица на кампанията, че знаел къде е и щял да го извади - няма такава сума и това си е потвърдено от Сметната палата, която той иначе цитираше.

От него, а ни беше представян за велик управленец, се чуват само вопли на безпомощност и тотална административна неспособност:

"Има 70 млн. лева за плащане и 0 лева по сметките. Това е наследство, с което аз трябва да се разправям. 70 млн. лева, които няма с какво да ги разплатим", подчерта столичният кмет.

"Става въпрос за проблем с разплащането на 70 млн.лв. по инфраструктурни проекти, което ако не бъде направено, се рискуват около 40 млн.лв. загуба на безвъзмездно финансиране плюс 200 млн.лв. от следващия цикъл, за които много бързо трябва да се действа. По сметките за тези проекти пари няма", информира още Терзиев. Впоследствие се разбра, че не били ни 240, ни 200 млн., а 20 млн. и си ги има.

По думите му, ако не бъде избран председател на СОС, средствата могат да дойдат чрез постановление на Министерския съвет. Втората алтернатива е пренасочване на част от парите - кои пари, ако в същото време твърди, че ги няма, той не съобщава.

"Краят на декември е крайният срок, затова трябва да се намери решение", призова кметът.

Изнудването всъщност е адресирано към Бойко Борисов, който още от 5 ноември предупреди, че няма да подкрепи кандидат на ППДБСС, особено Борис Бонев, а създаването на мнозинство е право и задължение на обявилия се за победител в изборите - т.е. Терзиев. Ако иска различна реакция, той очевидно трябва да се съобрази с реалностите и да намери съответния път за комуникация.

Кметът се обърна към общинските съветници от БСП и Възраждане, които също го отрязаха за коалиция и подкрепящо го мнозинство в СОС, дже за тази работя един от тях беше зверски пребит. Червените и черните напуснаха залата на Столичния общински съвет.

"Аз бих ги попитал дали няма да ги е срам да си получат заплатите в края на месеца. Най-вероятно - не."

Интересно е откъде, след като имал 0 лева, той смята, че ще се плащат заплати. И още ли не е разбрал, че ПО ЗАКОН, Съветът му плаща и го пуска или не отпуска, а не той на Съвета.

"Няма да приема панаири и отказвам да ми се вменява отговорност, а вие да вдигате ръце. Това, че някой е опозиция, не е амнистия", катеричен бе Терзиев, обръщайки се към общинските съветници от ГЕРБ-СДС.

Всъщност, в СОС няма мнозинство, поради което няма и опозиция, което кметът също явно още не е осъзнал.

"Тука няма ляво, няма дясно. Когато имаме проблеми, които чукат на вратата, ми се вменяват проблеми, създадени от други", каза още Терзиев.

Той обвини съветниците в местния парламент в незачитане интересите на софиянци, след като нито една от политическите групи в Столичния общински съвет не заяви подкрепа за предложената от ПП-ДБ-СС Грети Стефанова за председател на Столичния общински съвет.  Припомняме, че нейната кандидатура "по модела Вежди" беше издигната от Корнелия Нинова.

Припомняме също, че тази персона отказваше да дава думата на съветниците от другите групи за изказвания, за да не притеснели кмета, което се разигра в предишните заседания на Съвета и потъпква всякакви евроатлантически ценности, като повтаря моделите на сталинизма едно към едно. Защо сега очаква от същите хора, на които Грети не дава дори думата, да я одобрят за свой председател? Звучи най-меко казано неразумно. И вината определено си е лично нейна.

Тъй като Грети има голям стаж, а кметът още не е разбрал онова, което другите знаят за нея,  тепърва ще осъзнае доста работи.

Иван Таков от БСП каза, че "не можеш да призоваваш за разум, след като под прозорците на по-малко от 500 м от тук се извършва страшно беззаконие и то се извършва от държавата и кметът можеше да го спре".

"Да, трябва да се работи, трябва да се приеме бюджет както на държавно ниво, така и в София, само че не от хора, които не спазват законите и реда. През последната една седмица станахме свидетели на абсолютно фашистко отношение към Паметника на съветската армия"", заяви и Деян Николов от Възраждане.

Така той, като икономист, обясни на кмета, уж също икономист, който дори не пожела да обсъжда миналия бюджет в кампанията си, а и показа в коментари елементарно непознаване на разделението на функциите между държавата и общината във финансирането на основни дейности като образованието, че СОС няма как да обсъжда новия бюджет, без да е приет държавният. По простата причина, че в общия за страната сметкоплан има стотици милиони лева, предвидени за финансиране на дейности в столицата по различните пера.

"Това момче няма да изкара цял мандат май, няма да издържи", коментира изключително високопоставен в държавата политик със завиден опит незавидното положение, в което сам се постави и продължава да се вкарва все по-надълбоко надменният и самоуверен незнайно на каква база кмет на София.

Напомняме, че подобен прецедент вече има. Стефан Софиянски изкара едва година и половина от третия си 4-годишен мандат и предпочете да се прехвърли като депутат, в невъзможност да овладее шарен по подобен начин Столичен общински съвет, с който - въпреки целия си административен ръководен институционален опит и като премиер, и като кмет, и като председател на комитет с ранг министър, не можа да се справи.


 


Наталия Каменова


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Петър Пенчев до 002 20.12.2023 14:04

    Първи го направи тоя номер Бойко Борисов през 2001 г. Научен факт. Голям пример за новия кмет, глупав троле

  • 002 Anonimen 19.12.2023 21:55

    Бихте ли посочили имената на други наши видни политици от последното десетилетие, които са си дарявали заплатите?

  • 001 Обзървър 19.12.2023 20:42

    Г-н Робокоп се движи с предпазна каска в кметството, за да не му падне някоя по-дебела пачка на главата и да му нарани чувствата.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева