Дъщерното дружество на ББР отбелязва 15 години от създаването си

Свързани новини

22.11.2023 11:45

Кредити за 3.3 млрд. лв. са получили 12 хиляди български фирми с подкрепата на Националния гаранционен фонд

Видян 1477 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дъщерното дружество на ББР отбелязва 15 години от създаването си

Националният гаранционен фонд (НГФ), част от Групата на Българската банка за развитие (ББР), е подкрепил 12 000 български компании, а издадените гаранции са на стойност 1,2 млрд. лв. Това показват резултатите на фонда, който отбелязва 15 години от своето създаване.

Всяка пета компания в страната е получила финансиране от търговските банки благодарение на НГФ. Водещата цел на фонда е да подпомага отпускането на кредити на малкия и средния бизнес от търговските банки чрез споделяне на кредитния риск. Гаранциите допълват обезпечението, като допринасят и за облекчаване на условията по кредитите.

От създаването си Националният гаранционен фонд е разработил девет гаранционни схеми, изпълнявани в партньорство с 21 търговски банки. Чрез тях той е осигурил над 3,3 млрд. лева гарантирани кредити за бизнеса, като е мултиплицирал 40 пъти публичния ресурс. В това е и мисията на фонда – като част от Групата на ББР той е инструмент за провеждане на държавни политики в икономиката, а дейността му е подчинена на стратегията за създаване на устойчив пазар на финансови услуги и продукти за микро, малкия и средния бизнес. Чрез дейността си е помогнал и за разкриването на близо 20 хил. нови работни места.

Разпределението на предоставените кредити следва икономическата активност по сектори – основен дял от подкрепените предприятия са в секторите „Търговия“, „Преработка“ и „Селско стопанство“ - близо 65%, следвани от „Транспорт“ - 12% и „Строителство“ - 7%.

Националният гаранционен фонд е създаден през 2008 година като дъщерно дружество на Българската банка за развитие. Той е продължение на Гаранционния фонд за микрокредитиране, основан от Министерството на труда и социалната политика като специфичен инструмент за насърчаване на заетостта и подобряване достъпа до финансиране на микропредприятия и лица в неравностойно положение.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей