„Поради лошия туристически сезон, вместо да спада, както обикновено, дори през август безработицата се увеличи и данните сочат покачване с 1% на годишна база”, обясни специалистът.

Свързани новини

12.10.2023 15:53

До 8% безработица в края на годината, рекорден внос на чужденци извън ЕС, но не с бг произход: Топексперт

Видян 884 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Безработицата в края на годината може да достигне нива от 7-8%, заяви пред България он еър топекспертът по заетостта Георги Първанов, който не е бившият президент, а само негов съименик. „Скоро няма да се върнем към обичайните за последните години за страната ни нива от 4-5%, най-много до 6-7%, добави към безрадостната картина още щрих той.


Само напомняме, че и сега в София процентът е 1,5 на сто, докато в съседен Перник е 10, т.е. това ще подсили още повече миграцията към столицата на национално ниво.


Въпрос, който изобщо не се обсъжда в предизборната кампания, която се занимава с неговите следствия като например: липса на места в детските градини, а непрекъснато прииждащите са главно млади хора, претоварване на транспорта, който изнемогва финансово, презастрояване и несправяне с трафика, тъй като повече от половината автомобили у нас, с всякакви регистрации от всички области, се движат именно в София.


„Поради лошия туристически сезон, вместо да спада, както обикновено, дори през август безработицата се увеличи и данните сочат покачване с 1% на годишна база”, обясни специалистът.


Зимният туристически сезон се очаква да бъде още по-лош, тъй като войната в Близкия Изток, какъвто и да е срокът й, за месеци напред ще убие водещият за нашия планински и спатуризъм израелски пазар.
Експертът отбеляза още една интересна тенденция. Рекорден е броят на разрешителните и притокът на работна ръка от т.нар. „трети страни”, т.е. държави извън Европейския съюз.


Обаче не става въпрос за така и неизползвания вече 3 десетилетия от нас потенциал на българските общности в Украйна, Молдова, Македония или Сърбия. А за привличане на работници от страни като Индия, Непал и др. подобни, както и от бившите съветски републики от Средна Азия със –стан в края на името.
„Растежът на броя разрешителни за работа за тях ще расте, при това вероятно в пъти”, прогнозира Първанов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -