Свързани новини

29.03.2009 14:12

Турция гласува

Видян 1311 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо 48 милиона гласоподаватели са призовани да изберат кметове, окръжни и общински съветници. Изборите ще бъдат важен тест за партията на премиера Ердоган, съобщи БГНЕС.


Общо 19 партии се състезават за над 2 940 кметски места и 37 хиляди места за общински съветници. Изборите ще бъдат важен политически тест за ислямско-консервативната Партия на справедливостта и развитието на министър-председателя Реджеп Таийп Ердоган. Очаква се тя да спечели в градовете и общините между 39 и 49 процента от гласовете. Според резултатите от последните допитвания Партията на справедливостта и развитието отново ще излъчи кметовете на Истанбул и Анкара. За най-голямата опозиционна сила - ръководената от Дениз Байкал Републиканска народна партия - прогнозите сочат между 33 и 37 процента изборен резултат, а за Партията на националистическото движение - между 10,5 и 16,5 процента. Тъй като в предизобрната борба почти нямаше експлозивни теми двамата конкуренти Ердоган и опозиционният лидер Байкал се съсредоточиха върху лични хвалебствия и очерняне на политическия противник. "Както така хубаво се казва - Щом магарето умре, остава седлото. Щом умре човек, остават делата му" , заяви Ердоган, докато Дениз Байкал репликира с думите: "Седлото може да е от злато, но магарето винаги си остава магаре." В четвъртък предизборната борба бе преустановена, след като председателят на крайнодясната партия Велик съюз Мухсин Язъджъоглу катастрофира с хеликоптер. На следващия ден спасителни екипи откриха останките на хеликоптера и пет жертви. Язъджъоглу се е завръщал от предизборна агитация.
На парламентарните избори миналата година партията на Ердоган спечели 46,6 на ст от гласовете, а опозиционната Републиканска народна партия - малко над 20 процента. В последните избори за местна власт преди четири години Партията на справедливостта и развитието постигна общо около 42 процента, а Републиканската народна партия - малко над 20 процента. Преди днешните местни избори се стигна до остри спорове за избирателните списъци, след като в тях допълнително бяха нанесени няколко милиона имащи право на глас .



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни