Свързани новини

25.03.2009 08:20

Борисов и Станишев се захапаха в "Референдум"

Видян 5539 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"България се намира в условията на безпрецедентна икономическа криза, която носи след себе си и сериозни социални последици!", заяви министър-председателят Сергей Станишев в началото първия диспут с лидера на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов в предаването "Референдум" на БНТ, цитиран от БГНЕС.


Станишев отбеляза, че „ние сме жертва на криза, която няма български произход“. Той посочи, че през последните четири години, откакто е на власт, неговото правителство е осигурило „икономически растеж и рекордни чуждестранни инвестиции“. „Това прави България много по-добре подготвена за кризата, отколкото някои други страни“, подчерта Станишев. Той заяви, че разликата между него и Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ, е в песимизма на неговите опоненти. Премиерът Станишев отбеляза, че "много хубави неща се случват в България". Той заяви, че ще има увеличение на пенсиите.
Когато говорим, че нещата в България не са добре, това е от срещите ни с хората. Има непрекъснато протести в България - млекопроизводители, животновъди, учители, студенти, каза от своя страна в началото на дебата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Явно се срещаме с различни хора, посочи Бойко Борисов. Ние не можем да бъдем специалисти по всичко, затова имаме експерти. За да отговоря на обвинението на премиера Станишев, казано пред Ройтерс, че ние сме песимисти, ще кажа, че ако правителството си отчита заслуги, то трябва да отчете и заслугите на общината, където е 70% от икономиката на страната. Искам да поздравя Станишев, че в екипа му е министърът на финансите Пламен Орешарски, който беше в ръководството на СДС, допълни лидерът на ГЕРБ. Според него различните хора, считат своя проблем за най-важен – за някои това е безработицата, за други престъпността, или здравеопазването.
Днес се сблъскваме с криза на модела. Тук е голямата разлика между нас, които сме социалисти, и вас /ГЕРБ- бел.ред./, които се заявявате, като дясна партия, но аз виждам много популизъм, заяви българският премиер Сергей Станишев, коментирайки ролята на държавата в икономиката в условията на глобална финансова и икономическа криза. „Повече държава, но в разумни граници, с много отговорност“, добави Станишев. Той заяви, че България, която е „малка отворена икономика, няма къде да се скрие от тази буря“, имайки предвид световната икономическа криза, но отново повтори, че страната ни е по-добре подготвена от нея даже в сравнение с повечето „отличници“ от Централна Европа – Чехия, Унгария, Балтийските страни, където вече падат правителства – на Мирек Тополанек и Ференц Дюрчани. Станишев смята, че по-малко държава в условията на криза, както предлагат от ГЕРБ, не е разумно. Едновременно с това той направи уговорка, че държавата не може да замести пазара. Станишев посочи, че неговото правителство прави много за стимулирането на бизнеса.
В условията на най-тежката криза от 30-те години на миналия век хората се нуждаят от едно предвидимо управление каза в заключение Станишев. Той посочи, че БСП е доказала в последните три години ангажиментите си към гражданите. Важното е да умеем да работим заедно. От своя страна Борисов каза, че ако двамата съумеят с подкрепата на двете най-силни партии в ЕП - на ЕНП и на ПАСЕ, които имат доверие и на двамата, да работят по три важни момента. Той посочи, че това са влизане в Еврозоната, реабилитацията на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” и усвояването на еврофондовете. На финала на дебата, според социологическа агенция Алфа Рисърч се оказа, че като общо в резултат на предаването гражданите са повишили с 2% доверието си към политиците.
За първи път в директен сблъсък на икономическите идеи на водещите партии ГЕРБ и БСП се срещнаха в предаването „Референдум” по БНТ. Участваха екипи на двете партии, като присъстват лидерите на партиите – Сергей Станишев, председател на БСП и премиер и лидерът на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов със своите икономически експерти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.