Свързани новини

24.03.2009 09:17

Валтер Швимер: Борбата срещу корупцията-топ приоритет за българските политици

Видян 1682 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Очевидно е, че България все още има проблемите на прехода. Въпреки, че вече е в ЕС, страната ви все още е държава в преход. Ето защо България все още трябва да работи много”, каза след срещата си с лидера на РЗС Яне Янев и независимият депутат Димитър Абаджиев бившият генерален секретар на Съвета на Европа Валтер Швимер, предаде БГНЕС.


"По-специално, корупцията изглежда един от основните ви проблеми и борбата с нея трябва да бъде топ приоритет за българските политици", подчерта политикът, член на борда на Форума "Кранс Монтана". "Запознат съм с развитията в България, запознат съм със замразяването на фондове от ЕС поради липсата на успех в битката с корупцията. Нужни са ви ефективни мерки за борба с корупцията. Трябва ви пакет от мерки в това отношение. ГРЕКО на Съвета на Европа осигурява тези мерки и докладите на тази структура за отделните държави сочат какво е нужно да се направи. Тръгва се от заплатите на официалните лица, на полицията, на данъчните инспектори, на граничните полицаи и се стига до върха на пирамидата. Имате нужда, естествено, и от законодателство срещу корупцията, защото тя не следва да се разглежда като нещо, което да бъде толерирано. Справянето с корупцията изисква повече от политическа воля. Борбата с нея трябва да бъде публично достояние. Трябва да се започне от всекидневието, от отказа да се дават малки подкупи и да се стигне до големите компании”, според Валтер Швимер.
По повод предстоящите избори той отбеляза, че България има пъстра палитра от политически сили. "Ако не греша, трудно една политическа партия би управлявала без коалиция. Така че се изисква широк консенсус по спешните нужди на страната. В този смисъл коалицията, която ще се появи след изборите, би трябвало да се посвети на правилните мерки и да поставя на първо място интересите на България, а не на политическите партии”, изтъкна в заключение пред БГНЕС бившият генерален секретар на Съвета на Европа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката