Свързани новини

08.11.2018 12:22

75 % вече скочи цената на Гражданската отговорност

Видян 6710 пъти | Коментари 28
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Само през тази година цената на Гражданската отговорност (ГО) е скочила със 75 %, алармират читатели на 19’. На някои места пък тя има ръст дори със 78 %. Читател разкрива, че вноската на задължителната застраховка за тримесечието е скочила от 40 на 70 лева. На друг пък цялата е станала 320 лева, след като преди е била  180 лева. В сряда той не е носел пари, защото очаквал по-малък ръст. В четвъртък вече трябвало да плати 360 лв. или 100% отгоре! Въпреки драстичния ръст, от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) заплашиха, че цената на ГО може да стане над 1000 лева, ако не бъде въведен предложения от МенТа Стоянова таван за обезщетенията за жертва на пътя. Припомняме, че шефката на бюджетната комисия тихомълком се опита да прокара промени в Кодекса за застраховането, предвиждащи максималното обезщетение за жертва на пътя да стане максимум 20 000 лева. Всъщност, както 19' писа преди дни става дума за силово силово спасяване на неспасяем голям играч. Промените поне на този етап бяха замразени, по изричното настояване на министър-председателя Бойко Борисов.
Простите сметки показват, че през миналата година застрахователните дружества са на печалба от общо 423 милиона лв. През 2017-а на пътя са загинали 683-ма души, а платените обезщетения са в размер на 80,6 млн. лв. Платените обезщетения за ранени при катастрофи са около 44 млн. лв. 69 млн. лв. са платени за засегнати автомобили при катастрофи.  Общо дружествата са изплатили 193 милиона, а приходите на застрахователите от ГО са в размер на 616 милиона лв. През тази година след драстичното увеличение на гражданската набраните от застрахователите средства се очаква да надхвърлят 1 милиард. Чистата печалба за дружествата пък ще бъде над 700 милиона лева.
На фона на всички скандали с цената на Гражданската отговорност Комисията за финансов надзор (КФН) представи дългоочакваната система Бонус-малус, която уж трябва да въведе по-голяма справедливост при определянето на ГО. Методиката обаче е тотално сбъркана. Например: новите собственици на автомобили втора ръка ще трябва да плащат за нарушенията на предишните. Ако гражданската, въпреки името е на кола, защо се таксува лице! Ние няма как да знаем, какъв автомобил купуваме, с колко нарушения, защото никъде няма регистър. Така дори да сме изключително изрядни на пътя, ако си вземем кола втора ръка, чийто предишен собственик е правил множество нарушения застраховката ни ГО ще скочи многократно. Съгласно предлаганите промени излиза, че застраховката Гражданска отговорност се води на автомобил, а не на физическо лице.
 Освен това системата Бонус-малус предвижда най-голямото намаление за добрите шофьори, едва 25% от базовата цена, да дойде чак на осмата година от въвеждането на системата. Реално пък в първата година от действието си тя приравнява хората със златен талон, които дълго време не са имали нарушения с джигитите и убийците на пътя.
На практика КФН се опитва да пренареди пазара на коли втора ръка. Системата Бонус-малус ще окаже влияние върху сфери, които изобщо не би трябвало да засяга, признаха от Комисията.
















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 028 Валдко 30.06.2019 14:08

    Дори за изрядните пак ще е висока. Жертвите също няма да вземат много. Основно ще спечелят адвокатите

  • 027 Ники Василев 30.06.2019 14:08

    Как така и в застраховането, адвокатите се настаниха удобно, а най-долното е, че и докторите им играят по свирката за 100 лв. на пострадал

  • 026 Тери 30.06.2019 14:08

    И какво излиза? Пострадалите без стотинка, а адвокатите с палати в Бояна…

  • 025 ЛИДЛ 30.06.2019 14:08

    И все пак човек трябва да е малко интелигентен, за да се досети, че адвокатските схеми по болниците ще доведе до цени на Гражданската от 1000 лв. и на горе

  • 024 Камелия 30.06.2019 14:08

    хахаха 80% за адвокатите, тези найстина си повярваха

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв