Свързани новини

16.07.2018 16:41

Няма признаци за чума, пише в доклада на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ

Видян 12812 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна



НЯМА ПРИЗНАЦИ ЗА ЧУМА по дребните преживни животни (ДПЖ) в България, пише в Доклада (научно становище) на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към МЗХГ.



Документът, озаглавен “ОЦЕНКА НА ЕПИЗООТИЧНАТА СИТУАЦИЯ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЪЗНИКНАЛИТЕ ОГНИЩА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО ЧУМА ПО ДРЕБНИТЕ ПРЕЖИВНИ ЖИВОТНИ (PPR) И БЪРЗА ОЦЕНКА НА РИСКА“, е изготвен от проф. д-р Георги Георгиев, д-р Силвия Пеева, д-р Лиляна Полихронова и д-р Мадлен Василева от ЦОРХВ въз основа на заповед на директора на Центъра от 25.06.2018 година и е предаден на 4 юли 2018 година, съобщи Епицентър.

В него е записано, че при „при убиването и загробването на дребни преживни животни (в Ямболско) не са установени характерните изменения в илеоцекалната клапа и ивичести кръвоизливи в дебелите черва (т.н. „зебра стрипинг“), които се срещат при болестта чума (PPR). Категорично няма и епидемия от чума по овцете и козите в България. Единичните случаи на заболяване не са потвърдени с повторни изследвания, че става въпрос за чума. По-скоро съмненията са за други болести: шап, син език, шарка...

От написването на доклада досега в България са евтаназирани над 4000 овце и кози заради съмнения за чума. Това е „единствената възможна мярка при създалата се ситуация и липсата на комуникация със стопаните“, заяви тази сутрин в тв ефира директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) инж. Дамян Илиев.


Той не посочи въз основа на какъв документ се избиват животните, не стана ясно дали се прави разчет колко от тях са болни и колко здрави, както и няма черно на бяло доказателства, че това именно е болестта чума по дребните преживни животни, известна като (Peste des petits ruminants - PPR).

Илиев заяви, че е видял болни животни, а заболяването е такова, че невинаги се развива клиника. Затова и е било решено да се избият всички стада, които може да са били в контакт с болни животни.

Ето обаче какво четем в ДОКЛАДА на експертите, който от 4 юли е на бюрото както на инж. Дамян Илиев, така и на министъра на земеделието Румен Порожанов.

След като подробно се описват правните основания за изготвяне на доклада, симптомите на болестта чума (PPR), нейното появяване и разпространение по света, конкретно на Балканите и специално в Турция (няма огнища в европейската част през 2018) , авторите дават подробна

ХРОНОЛОГИЯ на епизиоотичната обстановка по отношение на PPR в България

от 4 юни 2018 година. Тогава за първи път стадото на Йордан Трифонов от с. Воден, общ. Болярово, обл. Ямбол се появяват съмнения за чума.
На 19 юни 2018 година излиза лабораторният резултат и в с. Воден е обявено огнище на чума.

На 25 юни със заповед на Изпълнителния директор на БАБХ (инж. Дамян Илиев) “по хуманен начин“ са евтаназирани 1408 броя ДПЖ  (овце и кози) в село Воден, взети са 1337 кръвни проби.
На 28 юни в две ферми на с. Костен, обл. Бургас, които нямат допирни точки, са убити и загробени 150 животни във всяка стадо.

По думите на собственика на едно от стадата Атанас Петров десетина от животните са имали затруднено дишане и олюляване.

НО НИТО ЕДНО ОТ ЖИВОТНИТЕ НЕ Е ИМАЛО ДИАРИЯ, КОЯТО Е ХАРАКТЕРНА ЗА ЧУМАТА. Не са наблюдавани болестни симптоми при нито една от козите в стадото. Смъртността е била 0%.  (При чумата смъртността е от 90% до 100% като фаталният изход настъпва след 10-15 дни от началото на болестта. За категоричност при установяването на диагнозата се взимат двойни кръвни проби през 14 дни. В настоящата ситуация двойни проби не са правени.)

Има нещо СЕРИОЗНО СМУЩАВАЩО и то е отбелязано в доклада.

Няколко дни преди появата на клиничните признаци по животните, собственикът на едно от стадата в с.Кости Атанас Петров е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    НЯМА ЧУМА ПО ЖИВОТНИТЕ. ИМА ЧУМА В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ.Бях шашнат от некомпетентноста на един зам. министър който отговаряше на въпроси на водещият в една телевизия тази сутрин. При това шест години на този пост.Жалко управление. Жалка държава.

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец