Свързани новини

17.05.2018 15:38

1/3 от семействата у нас са агресивни

Видян 1049 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Родителите трябва да наблюдават не само децата си, а и себе си. Изследванията сочат, че 1/3 от семействата в България имат агресивни отношения помежду си. Войните вкъщи, разделите, разводите рефлектират върху децата, които повтарят моделите на отношения, които виждат между родителите си, коментира пред Фрог Иван Игов, дългогодишен училищен психолог.


Статистиката на криминалните престъпления в България сочи, че няма ръст на случаите на агресия, но това не означава, че те са намалели. За съжаление тези прояви се увеличават, особено сред деца.


Всеки ден имаме доказателства за това, че се правят усилия обществото ни да стане по-реагиращо – в мрежата, в новините на медиите и т.н. Проблемът у нас години назад бе, че сякаш бяхме претръпнали и свикнали с насилието.


Потресаващи са престъпленията, извършени от млади хора в последно време – случаят в София, когато млад мъж наръга с нож друг в трамвая, онзи зловещ случай в Бургас с 16-годишен убиец, циганинът, който намушка с нож момче в тролея и много други.


Затова е много важно непрекъснато да се говори за агресията и нейните симптоми. Ако едно дете не бъде достатъчно обгрижвано, се появяват и първите белези за проява на неконтролирана ярост, на изключителна липса на емоционална интелигентност – дефицит на емпатия, на съчувствие към другите. Тези деца от рано трябва да бъдат насочвани към терапия. Когато ти наследяваш агресивни модели и няма кой да ти покаже алтернативата, то агресията остава единственият начин за справяне с живота. И не рядко води до трагични случаи като убийства, побоища, затвор...


Родителите трябва да наблюдават не само децата си, а и себе си. Изследванията сочат, че 1/3 от семействата в България имат агресивни отношения помежду си. Войните вкъщи, разделите, разводите рефлектират върху децата, които повтарят моделите на отношения, които виждат между родителите си. Детето учи това, което вижда – важно е да се знае от хората, които създават семейства", завърши Игов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред