Свързани новини

26.04.2018 16:00

Киев заплаши с конфликт Москва, ако спре газовия транзит

Видян 2509 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Киев предупреди Москва за „геополитическите последици”, ако Газпром прекрати газовия транзит през територията на Украйна: „Ако няма транзит, тогава вероятността от пълномащабен конфликт между Русия и Украйна също нараства. Европейските политици разбират не само икономическите последици за Украйна, но и за целия свят”. Това са точните думи, които изстреля в интервю шефът на националната компания Нафтогаз Юрий Витренко пред тв канала 112. Напомняме, че именно заради евентуалното прекратяване на транзита през Украйна България се отказа от проекта Южен поток през 2014 г. под натиска на САЩ с писмо на тогавашния и сегашен вицепремиер Екатерина Захариева. Договорът между Киев и Москва изтича през 2019 г. Германия вече реши проблема си като подписа Северен поток 2, заобикалящ Украйна и осигуряващ на Берлин двойно намаляване на таксите за преноса, а подготвя и Северен поток 3, без да обръща внимание на американския, полския и украинския натиск да не го прави. „Това не е политически, а икономически проект”, заяви Меркел.


Изправена пред сериозен проблем, Украйна настоява не само за нов транзитен договор, но и той да бъде според нейните условия, добави пред RT заместник-шефът на Газпром Александър Медведев. Според него „Русия ще съкрати значително транзита чрез Северен поток и Турски поток, понеже Киев се доказва като ненадежден партньор”. Според прогнозите намалението на количеството ще бъде около 80%, твърди от своя страна главният изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер. Това вероятно означава, че през Киев ще минава газ за нас, както досега.


„Не възнамеряваме да укрепваме икономиките на съседни държави за своя сметка”, иронично заяви той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.