Свързани новини

10.02.2009 17:03

Олигарсите: Апостол на скандала

Видян 3128 пъти | Коментари 0
Гласували 6 рейтинг: 1.8333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сигурно не сте чували за Апостол Апостолов, но със сигурност знаете за най-големите приватизационни скандали в България. Е, по негово време бяха.
Прокуратурата спря сделката му като изпълнителен директор на Агенцията по приватизация за БТК. Депутатът Димитър Абаджиев очакваше по този повод да си подаде оставката, защото беше чудо невиждано.
Самият Апостол изрече навремето в Панорама невероятната мъдрост: “Липсата на процедурен скандал предизвика политически”. Сигурно е било нещо като признание за този му провал. Друга негова невчесана мисъл в Капитал: “Искам или не, трябва да бъда политик (б.р. в Агенцията по приватизация)”. Само за справка – политик, за радост, наш Апостол никога не е бил. И няма изгледи да бъде.
Слава Богу, намериха се по-вещи хора от него, та успяха да вдигнат цената на телекома, а после го поеха сериозни инвеститори и го превърнаха отново в колос.
Историите с БТК обаче не са върхът на уменията на финансиста да предизвиква скандали. Още по-голяма каша забърка желанието му да даде Булгартабак. Забавно е днес човек, смятан за експерт по икономика, да е заявил преди 7 години, че цигареният холдинг си отива. Невероятно, но факт – “изпуснахме последния влак”, зарича се тогава Апостол.
Напук на него обаче, фирмата не само съществува, но продължава да бъде пазарен лидер. Дали щеше да бъде така, ако близките до лондонските юпита червени зетове бяха се оказали собственици, както се искаше на НДСВ? А какво щеше да стане, ако пък другия кандидат - Майкъл Чорни, се бе наложил?
Е, зетят на последния комунистически премиер Георги Атанасов все пак влезе в друга апетитна навремето фабрика - Ален мак. Козметичният гигант, отново продаден от Агенцията по приватизация, днес е далеч от блясъка и славата си.
Не е без значение и сделката за мини Чукурово, която и до днес вестник Труд причислява към най-скандалните у нас. Въпросът не е в собственика Христо Ковачки, а в начина на правене от страна на държавата. Само ще припомним коментара по този повод на известния икономист и царист Владимир Каролев за хората от тогавашната приватизаторска команда на същата партия: “Сегашният състав на Агенцията е непрофесионален и има сериозни съмнения за корупция”.
Прав или не, за което ние не можем да съдим, думите му са тиражирани не от друг, а от сайта на Българския Великден. А зад тази организация, ако помните, стояха всичките икономисти на Царя – Любка Качакова, Ники Василев, Милен Велчев.
ДЗИ е друга интересна сделка по времето на Апостолов като приватизатор. Най-големият застраховател бе продаден на олигарха – ексмилиционер Емил Кюлев. И то за пари, които са по-малко от сумата, която струва само централата на фирмата на бул. Цар Освободител и ул. Бенковски в самото сърце на София.
Слава Богу, днес компанията е в сигурните ръце на една от най-големите финансови групи в Европа - КВС. Тя я придоби за почти десет пъти повече от цената, която й взе държавата чрез Агенцията при приватизация. При положение, че белгийците със сигурност са си направили добре сметката.   
Скандално завърши и самото пребиваване на Апостол в Агенцията по приватизация. Оказа се, че при избора му за шеф на Комисията по финансов надзор, той все още е действащ директор на другата институция. Това, естествено, предизвиква големи юридически спорове.
Скандал стана и за 6-годишния му мандат – дали да се смята до 1 март тази година или до 12 март. Истината е, че лебедовата песен на Апостол ще продължи още някоя и друга седмица или месец. Все пак депутатите трябва да намерят време да изберат нов финансов надзор. А в момента май не им е точно до това.
Вместо да се борят с борсовата катастрофа, заради която доста инвеститори загубиха милиарди, и за която са пряко отговорни според постовете им, Апостолов и дясната му ръка Димана Ранкова, която и да е тя, се превръщат в цензори.


 Преследват 19 минути защо писал истината за спада на акциите на Каолин, признат в официално писмо до нас от собственика Алфа финанс. Оправдание се оказа общият тренд на борсата. Източник за данните бе в. Дневник, чийто физически собственик е същият като на двете фирми. Ние се оказахме виновни и за съкращенията в дружеството.
Последното, за което ни искат обяснение е вече смехотворно – султанът на Оман купува процент от българска банка и ние, изглежда сме виновни за това. Пък то си е добра новина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Днес се съсредоточете върху личните си начинания и планове

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес се съсредоточете върху личните си начинания и