Свързани новини

08.02.2009 18:45

Олигарсите: Заплаха ли е Обама за Бойко?

Видян 3369 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Несъмнено Бойко Борисов поддържа завидно доб­ри отношения със САЩ. Това вероятно има връзка с факта, че по времето, когато е бил на отговорен пост във вътрешното министерство, с нищо не е попречил на САЩ да изградят в България един от тайните затвори на ЦРУ, известен с нарушаването на най-елементарните човешки права. Пред представители на българските медии Борисов отрича и това”.
Думите са от спорната книга на Юрген Рот, която миналата есен беше мегасензация у нас и се оказа “писана по подозрение”, а не по факти. Вероятно е инспирирана от слухове и въпроси, които отдавна витаят във властта.
Мнозина са се питали по каква причина и за какви точно заслуги американските служби са връчили отличия на българския МВР-генерал?
Слуховете говореха още, че смяната на администрацията зад океана ще доведе до неприятни последици за някои хора. Те бяха потвърдени още на втория работен ден след встъпването в длъжност на новия бос в Белия дом.
“Барак Обама разпореди закриването на всички тайни центрове за задържане на ЦРУ зад граница, в които се държат заподозрени в терористична дейност”, съобщава Associated Press. Съгласно един от подписаните от президента укази, ЦРУ трябва да затвори “черните си лагери” във възможно най-кратки срокове и за в бъдеще да не използва затвори зад граница. По-рано същия ден, Обама подписа указ  за закриването на затвора за заподозрени в терористична дейност в американската военна база Гуантанамо в Куба. Той трябва да бъде затворен в рамките на 1 година, като специална контролна комисия трябва да изготви в течение на 30 дни план, къде трябва да отидат около 245-те затворници в Гуантанамо и къде ще бъдат задържани заподозрените в терористична дейност за в бъдеще.
Следващото от поредицата революционни решения на Обама, пише бгфактор.орг, е забраната върху използването на всички форми физически мъчения, като отсега нататък всички форми на разпит трябва да съотватстват на Женевската конвенция.
Във връзка с това държавният глава на САЩ коментира, че страната му ще бори тероризма “по начин, който отговаря на националните ни ценности и идеали”. “Смятаме да спечелим тази борба. Ще спечелим тази война по нашите правила”, заключи Обама, преди да отвори нова глава в американската дипломация, поставяйки я на преден план и изпращайки известни ветерани в решаването на кризи като специални представители в “горещите точки” в Близкия Изток и Азия.
Всички тези ходове не са фасадна демокрация, а имат своето обяснение. Преди броени седмици бившият шеф на администрацията на Буш шашна света с разкритията си как е започната войната срещу Ирак.
След удрянето на небостъргачите в Ню Йорк на 11 септември, при експрезидента се събират големите във вашингтонската политика. Военният министър Ръмсфелд предлага да бъде ударен Ирак. “Защо”, пита неадекватният президент. “Така”, отговаря армеецът.
Публикацията във Ванити феър доказа, че не само не са намерени доказателства за участието на Ирак или иракчани в заговор срещу Щатите. Не е имало дори и подозрения по този повод.
Следователно войната, която доведе до петролната и глобалната финансова криза, войната, която аха да разори света, войната, в която България закопа над 500 милиона лева и загуби 9 души, е водена за нищо. 
Факт са обаче мъченията по скалъпени обвинения в затвори като Абу Гариб. Такива “черни лагери”, по определението на Обама, според разкритията на пресата е имало и в европейски държави, включително България.
Това по съвпадение е станало в мандата на царското правителство, в което професионалното ръководство на МВР е в ръцете на Борисов, политическото – на министър Петканов, шеф в тайна служба е уволненият от ДАНС Иван Драшков.
Досега обаче не е доказано наличието на лагери, а Генералът категорично се разграничава от участие в подобна операция на американските служби.
В същото време обаче български полицаи бяха осъдени за причиняване на смърт на задържан. Подозрения за побой имаше и около протестите на 14 януари, когато в участъците бяха задържани десетки демонстранти.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец