08.12.2008 12:07

Ниският стандарт води до домашно насилие

Видян 2333 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Имаме добри закони, но в много случаи те не работят добре". Това заяви социалният министър Емилия Масларова в речта си, при откриване на Кръглата маса организирана от асоциация „Анимус „-„Мерки за предотвратяване на домашното насилие“, предаде БГНЕС.


Според Масларова причините за това са институционални, морални и ресурсни. Възникването на домашно насилие се дължи основно на ниския стандарт на живот и образователен ценз. Тя е категорична, че не бива да бъде показвано самото насилие, защото то поражда насилие, а трябва да бъдат показвани последиците.“Далеч съм от мисълта, че едно министерство, една неправителствена организация или няколко такива, могат да решат такъв голям проблем. Проблемът съществува... Не можем да отреагираме, защото проблемът не е публичен. Ние показваме най- грозните картини от насилие, но все още жертвите не са излезли открито и не са поставили на висок глас проблема. Според нея много от жертвите се срамуват, да изнесат проблема и на много от тях се оказва натиск, напр. родителите забраняват на децата да изнасят проблема от дома си“. Министърът засегна проблема на децата, като агресори и изрази надежда, че по време на Кръглата маса ще бъдат отправени и изработени послания, за намаляване на домашното насилие. Масларова е категорична, че това е ключова важност за постигане на тази цел. Тя приветства идеята за създаване на фонд за подпомагане на пострадалите, но по думите й в края на 2008 г., когато бюджетът е почти готов, идеята идва малко късно. Въпреки това, тя е категорична, че фондът би имал позитивен резултат и приветства идеята.
Домашното насилие не е само физическо, то може да бъде морално и икономическо. Всичко това остава скрито в домашната среда. По думите на министъра проблемът има две страни. Първата е институционализиране и създаване на правна рамка, а втората повишаване информираността на хората. По данни на предоставени на „Анимус“, от социологическите проучвания проведени в България между 2000-2007 г. сочат, че в най-добрия случай всяка 5-та, а в най-лошия, всяка 3-та жена има опит с домашно насилие. В рамките на програмата се предвижда националната Кръгла маса да изработи платформа за превенция на домашното насилие и помощ за пострадалите. В предварителната листовка се казва, че основното е, изготвяне на национална стратегия за борба с домашното насилие. Регламентиране на нуждите и международните стандарти, за финансирането на доставчиците на услуги. Да бъдат предвидени базови обучения за работа с пострадали от домашното насилие. Да бъдат предвидени учебни часове за превенция на насилието. Да се гарантира безопасността на лицата и организациите, занимаващи се със защита на пострадали от домашно насилие. Иска се още, да бъдат приети промените в закона за защита срещу домашното насилие, изготвени в рамките на Министерство на правосъдието най-късно до март 2009г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни