28.06.2009 16:39

Паметникът пред НДК става оранжев

Видян 3222 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След ремонтните дейности по паметника "1300 години България" при НДК той ще остане само с металната си конструкция, съобщи главният архитект на София Петър Диков, цитиран от БТА. По думите му металната конструкция ще бъде боядисана в оранжев цвят.


Възстановителните работи на конструкцията няма да засегнат скулптурните елементи на монумента. След премахването на гранита и бетона те ще останат, а вечер ще бъдат осветени, обясни още Диков.


В момента се извършва подготовка за премахването на гранита и бетона от покрива на паметника, който е на 37 метра височина. Освен 6-сантиметровия гранит, под него е положена 15-сантиметра бетонна плоча. Всичко се извършва след полученото съгласие на скулптора на обекта, отбеляза главният архитект.


Решението за възстановяването на паметника пред НДК беше взето миналата година по повод честването на 130-годишнината от обявяването на София за столица. До това решение се стигна след дълги спорове между Министерството на културата и Столичната община. Преди това се спореше дали паметникът изобщо да остане или да бъде разрушен.


Миналата година архитектът Атанас Агура пък твърдеше пред медиите, че монументът е незаконен. Той бил направен бързо, след време гранитните плочи от обшивката се разместили и започнали да падат. Комисията от Министерството на културата така и не го приела.


"Събарянето му ще бъде срам за София", възмути се при обществения спор шефът на НДК Христо Друмев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци