Свързани новини

16.06.2009 11:06

Дреников: Борис ІІІ-ти е отровен в Италианската легация

Видян 3345 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Борис ІІІ-ти е бил отровен след посещение в Италианската легация, заяви пред БГНЕС Иван Дреников, съосновател на Института за Балкански изследвания в Брюксел. Това мнение е изложено и в книгата му "България в пламъци 1943-1949".


"Аз съм съвременник на тези събития. Моят баща - полк. Георги Дреников, - който тогава е ръководел летище Враждебна - изпрати Борис ІІІ-ти за срещата с Хитлер - на 15 август. На 16 август самолетът на Хитлер е поискал от кулата на летище Враждебна разрешение за кацане. Борис ІІІ-ти се завръща в превъзходно здраве от Германия, не става въпрос за кислородни маски, категоричен е Иван Дреников, син на полк. Дреников. Имало е разговор - докато дойде кола да вземе Борис ІІІ-ти от летището, при който Негово Величество е казал, че положението на България е много деликатно и трябва да се търси изход за неутралитет на страната ни. Края на март 1943 г. Борис ІІІ-ти е създал Генерален щаб без армия /паралел на съществуващия генералитет/. Този Генщаб без армия е заседавал в клуб Юнион /зад БНБ/. Целта на военната структура в сянка не е била с бойна задача, а при при обявяване на неутралитет да се наложи военна власт. Баща ми - полк. Дреников е бил избран за началник на Военновъздушните сили в щаба без армия и се е познавал добре с Негово Величество, разказва Иван Дреников.
Негово Величество е представил идеята, че ще се насрочат военни маневри за края на август с концентрация на войски около София и център - долината на река Марица. Маневрите са насрочени за 22 август, прекратяват се на 28-ми поради смъртта на Борис ІІІ. В разговора при посрещането на Н.В. Борис ІІІ-ти от Германия полк. Дреников е научил коя е била действителната причина за срещата му с Хитлер. Причината е, че след арестуването на Мусолини на 25 юли с.г., Хитлер е бил обезпокоен от положението в Италия, а царица Йоанна е дъщеря на Виктор Емануил ІІІ-ти, италианския крал. На 23 август Н.В. Борис ІІІ-ти е поканен на вечеря в Италианската легация, където той отива със съветника арх. Йордан Севов. Поводът за вечерята в Италианската легация още е загадка, казва Иван Г. Дреников. Сутринта след вечерята адютантът на Борис ІІІ-ти го намира в банята в безсъзнание. Първоначално решават да не се изнася информация за състоянието на Н.В. Само няколко души в двореца знаят, но след няколко часа излиза съобщение по БиБиСи. Пристигат двама видни германски лекари. Следобед на 25 август от двореца изискват да бъде приготвен самолет, който да доведе от Цариград специалист по отровите. Самолетът е готов, но няма последвали заповеди за полет. Българският министър на народното здраве проф. Александър Станишев и двама германски лекари отказват да подпишат смъртния акт като не приемат обяснението за естествена смърт. Българската полиция приема като възможен момент, когато е сложена отрова, е вечерята в Италианската легация", каза Дреников. През 1970 г. държавният глава на Египет Гамал Абдел Насър почина със същата диагноза като цар Борис - тромбоза на коронарната артерия. Признаците са били същите, коментира Дреников.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.