Свързани новини

28.04.2009 17:31

Олигарсите: Как Костов роди мултимилионерите - Част Втора

Видян 6097 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В края на управлението на Виденов се оказа, че едни 6 милиона долара на руския бизнесмен и един от първите олигарси във великата страна Майкъл Чорни се губят в България. Те били пратени за учредителен капитал на нова банка, но им се изгубил краят.
Наследило червеното, новодошлото синьо правителство се заема да събере вересиите, но си иска процент. Така и не става ясно какво се случва със средствата, които май така и не се намират, но около руския предприемач се развиват интересни събития.
В зората на управлрението на Костов най-близкият му олигарх Красимир Стойчев, с когото редовно премиерът излиза семейно, а съпругата му е най-близка дружка на Елена Костова във фондацията Бъдеще за България, продава своя бизнес.
Той е взел почти без пари първия джиесем лиценз у нас, натрупал е дългове за няколко години неуспешно управление на фирмата. Все пак успява да намери инвеститор. Това е именно Майкъл Чорни, който възлага управлението на Владимир Грашнов.
За година – две той успява да се пребори с конкуренцията и да направи Мобилтел машина за пари. Това не е изпуснато от зорките очи на правителството. По собствените думи на Грашнов, режимът на Командира иска процент в преуспяващото дружество, но среща отпор. Това довежда до отстраняването на Грашнов.
За Майкъл Чорни пък е изготвена, също като за героя ни от вчерашната публикация Денис Ершов, заповед от службата на сегашния депутат от ДСБ Атанас Атанасов повече да не стъпва у нас. Демократично отношение към голям чужд инвеститор...
Своето място в правителството загубва вътрешният министър Богомил Бонев, който не крие, че се познава отблизо с бизнесмените. Страда и неговият приятел Емил Кюлев, който по същото време е основал Българо-руска банка, преминала по-късно в ръцете на любимия ресторантьор на Костов, дал името на ресторанта си на премиерския кръг Олимп.
Човекът, създал една от първите големи кредитни институции у нас – Турист спорт банк, обаче не се предава. Той остава в бизнеса и реализира най-големите си успехи по времето на последвалото Костов царско управление.
Хората, започнали същениска бизнескариера покрай неговата банка, стигат до различни нива. Сред тях е дори Цветелина Бориславова. Стоян Николов пък е президент на фирма Дискавъри 93. Тъщата му Маргарита Ефтимова е служителка в ГУ Митници. Арестуван по обвинение в източване на $40 млн. и 6 млн. DM от ТСБанк. Освободен е под гаранция от 20 млн. стари лв. Същата сума плаща и съдружникът му Виекослав Смрекар. Дискавъри 93 е най-големият вносител на захар след Бартекс на Мултигруп. Фирмата става главен герой в т.нар. захарна афера. Софийският районен съд оправда тримата банкери, бивши шефове на ТСБанк. Изпълнителните директори Любомир Гибински, Николай Златев и Стефан Тодоров бяха обвинени, че са отпускали неправомерно кредити през 1995-96 година.Гибински, Златев и Тодоров са дали кредити на 6 фирми за близо 20 млн. долара, 17 млн. германски марки и 12 млрд. стари лева, както и за замяна в дълг по кредит за над 30 млн. долара между фирмите "Дискавъри" и "Либела".
Още захарни и спиртни истории в продължението на сагата


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв