Свързани новини

07.04.2009 14:46

Такситата трябва да имат еднаква тарифа

Видян 2288 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Такситата в София и страната трябва да имат еднаква тарифа, а не всяка фирма да определя различни цени без ясен критерий, посочиха експерти пред 19`. Всяка една община може да въведе таван на цените на „жълтите коли“ без да е необходимо да се правят законодателни промени от страна на Народното събрание. Така освен ясни правила ще бъде нанесен значителен икономически удар върху нелегалните превозвачи, които често карат на тарифи в пъти по-високи от нормалните без да имат необходимите разрешителни и регистрация в общината за своята дейност. В редица европейски столици таксиметровите коли, които масово членуват в дадена браншова камара определят еднаква цена за превоз. Подобна практика има в Австрия, Белгия, Германия, Испания, Франция, Великобритания и Унгария. Там също има пазарна икономика, но тарифите са уеднаквени и никой не се оправдава със свободния пазар за липсата на контрол върху таксиметровите тарифи, коментираха експерти. Другият вариант е кметовете да посочат минимални и максимални тарифи, в рамките на които фирмите да формират своята цена.


С оглед защитата на интересите на потребителите е уместно да се въведе пределна стойност на таксиметровия превоз. Това каза пред 19` Румен Крумов председател на Националния съюз на таксиметровите превозвачи. Добре е да се въведат максимални и минимални тарифи при такситата. Може да се търси регулация в бранша, защото определени фирми си позволяват да возят на нереално високи цени, каза още Крумов.


Както 19` вече писа общо 6 хиляди са официалните таксита в София. Според неофициална статистика обаче броят на „жълтите“ коли, заедно с тези, които обикновено свалят кожите на клиентите по софийските улици е над 10 хиляди. В същото време в Атина, където живеят 5 милиона души, т. е. с над 3 милиона повече от жителите на София, максимално разрешения брой на такситата е именно 10 хиляди. Това е таванът, който не може да бъде надскачан. У нас обаче освен единна тарифа липсва и таван за броя на „жълтите“ коли.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец