26.09.2008 10:36

Олигарсите: Георги Гергов, който прави паметници на коня си

Видян 8648 пъти | Коментари 2
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във всяка работа си има степени. Шофьорът на такси, мечтае да подкара лимузина. А свиневъдът - да го запомнят като коневъд.


Така накратко може да бъде обрисуван жизненият път на един от най-цитираните в пресата червени олигарси Георги Гергов.


Новият член на БСП, който според мълвата се гласи да атакува следващия парламент я като водач на пловдивската листа на столетницата, я като мажоритарен кандидат. Даже се говори, че заради него Първанов предлагал квотата от 31 всенародни любимци – по един от всеки избирателен район, които да влязат с мажоритарен вот.


Но да се върнем на новата му страст – конете, заменила старата – свинете. Приятели на изкуството разказват, че бизнесменът е спонсорирал паметника на Крум в Пловдив, освен от родолюбиви чувства, и поради факта, че това е бил начин да остане увековочен за поколенията любимият му жребец. В този град любовта към гордите животни е отколешна. Знае се, че е основан от Филип македонски, чийто велик син Алещксандър е кръщавал на своя кон Буцефал градове и го е произвел в благородник и генерал. Та Гергов спокойно може да мине за наследник на отколешната традиция.


Започнал като обикновен свиневъд, той завърта пълен цикъл в хранителната индустрия. После се разделя с този бизнес и се хвърля в туризма. Покрай него прави връзки и контакти и успява да стане управляващ, макар и миноритарен акционер, на Пловдивския панаир. Купува с цената на почти непосилни кредити и ЦУМ.


Не закъсняват и политическите приятелства, които го издигат в ранг олигарх. На неговата 50-годишнина в ресторанта на хотела му Санкт Петербург на крака му се строяват президентът на България Георги Първанов със съпругата си Зорка, министътът на финансите Пламен Орешарски, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, главният редактот на вестник Труд Тошо Тошев, шефът на Лукойл Валентин Златев. Посланикът на Русия у нас награди юбиляра с орден за особени заслуги към културата и подпомагането на хора на изкуството (казваме ви ние, че е приятел на изкуството), а по-късно го направи дори почетен консул на Русия.


Последния бизнес, в който се хвърли Гергов е медийният. По любимия си начин, с парите на Панаира, той взе контрола над Евроком Пловдив. Има амбициите да превърне кабеларката в национална информационна телевизия. Шегаджии вече я нарекоха PIG TV. А можеше да я кръстят по-аристократично – например Crazy Horse.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.