Свързани новини

17.05.2009 16:31

Панаир на суетата: Кан - Мамма миа е най-гледаният филм в Европа

Видян 3516 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 2.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фестивалът в Кан стана повод Европейската аудиовизуална обсерватория да оповести своите данни за това как кризата се отразява на гледането на кино на Стария континент. Това стана на филмовия пазар, на който всъщност се разиграва истинският екшън по време на 10-те дни на Ривиерата.
В България сме свидетели, че заради липсата на толкова атрактивни заглавия и увеличаването на цените на билетите, публиката в салоните не е толкова много, колкото преди десетилетие или две. Както всъщност и самият брой на залите за прожекции.
1145 са филмите – 878 игрални и 267 документални, които са произведени в 27-те страни от ЕС. Това прави ръст от 112 заглавия или около 10% спрямо 2007 г. Това е рекорд по филмопроизводство за всички времена, независимо от глобалната криза. Рекордьори по ръст са италианците, но най-много филми миналата година са пуснати от Франция – цели 196.
Европейските филми са привлекли интереса на 28,4% от зрителите в ЕС срещу 63,2% за холивудските продукции, което е лек спад спрямо 2007 г..Най-голям дял има Астерикс на Олимпийските игри, благодарение на който 45,4 % от французите са гледали кино от Стария континент. Много еврофилми гледат също чехите, датчаните, англичаните, италианците, поляците и словаците.
Копродукцията на Англия и Щатите Мамма миа – иронична версия на популярния мюзикъл по песни на АББА е най-гледаният филм в Европа миналата година. Той е продал невероятните 33 700 000 билета в ЕС през 2008 г. За първи път великата Мерил Стрийп разсмива до сълзи, а на екрана нейни партньори са Колин Фърт и бившият агент 007 Пиърс Броснан.
Последният филм за Джеймз Бонд Quantum of Solace е втори с 27,5 млн. пласирани билета. Той се води европейски филм в официалните боксофис класации, защото е английска продукция с американско финансиране.
Третото място остава за холивудската суперпродукция на миналата година Индиана Джоунс, след която се нареждат Мадагаскар, Тъмният рицар. Десети е Сексът и градът, а Астерикс е адва 12-и с нелошия резултат от 13,5 продадени билета и боксофис над 50 млн. евро.
По данните на Европейската аудиовизуална обсерватория хората в ЕС през последните три години общо взето ходят на кино все толкова. Миналата година са продадени 924 млн. билета, което е 0,5% повече от 2007г. Но тогава е имало спад от 2006 малко над 1%.
България с 14,2% ръст е на трето място в ЕС по положителния показател след Румъния и Словакия. За съжаление обаче с 2,82 млн. продадени билета сме четвърти отзад напред в класацията по боксофис. Съпоставима по население държава като Австрия вкарва 7 пъти повече зрители в киносалоните.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак