Ул. Ефрем Чучков

Свързани новини

20.11.2023 14:35

Защо ул. Ефрем Чучков дели Обеля от Модерно предградие и кой е той

Видян 1296 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тя е продължение на Обелско шосе и е естествена граница между Обеля 1 и Модерно преградие – кварталът с най-саркастично име в цяла София. Минава над река Какач, има детска градина недалеч. Улицата се нарича Ефрем Чучков, а както разказа правнукът му пред Бг он еър, анкета, проведена с хората там, те дори не знаят кой е той. А би трябвало.


Ефрем Чучков, известен още като Освободителя на Щип, е един от най-смелите български войводи – дясна ръка на Гоце Делчев, спрял Яне Сандански да не разоръжи ВМРО, подучен от оказалите се после лъжливи младотурци през 1908 г. Това е човекът, при когото е стажувал и Тодор Александров, който израства до негов секретар, и даже Ванче Михайлов, когото той взема за писар, докато е околийски управител на Щип при Балканските и Първата световна война. Достатъчно е да знаем само как превзема града без войска през 1912 г. Светкавично атакува с неголямата си чета институциите там, като изпреварва за малко сърбите.



Докато те са по склоновете над града, измолва от бг армията шинели, с които облича към 300 местни мъже и наблюдаван от конкуренцията с бинокли, създава усещанието за голям български контингент. И удържа града година, докато дойде войската. После му става управител. След края на войните, намира смъртта си от болест в България през 1923 г., минал и през земеделската диктатура, и през преврата и началото на последвалия Бял терор.


Такъв смел българин, бил е и народен учител, когото не споменаваме нито в учебниците, нито на заря, нито един паметник до Гоцевия в парка сме му сложили дори. А трябва.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог