Свързани новини

17.02.2021 15:34

Защо София не познава Дупевица – първенец на планината си Люлин?

Видян 5207 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки знае Черни връх, има уикенди, когато по него пъпли половин София, както се казва разговорно. А мнозина столичани в повече дори не подозират, че името Люлин на панелния комплекс идва от планината, в чието подножие се намират с жк Овча купел. Самата премиерска Банкя е в нозете на тази почти невидима, но също вълшебна софийска планина, само че от другата й страна.
Още по-забавно е името на първенеца на Люлин – Дупевица. Ясно какъв е коренът му, но пък една разходка дотам нито изисква особени сили, нито екипировка. Може да вземете дори градския транспорт до последната спирка на автобус 260 – от Петте кьошета няма и половин час, да минете през парка на Горна баня, който започва от нея, покрай старческия дом, където издъхна самата ни най-великата и възпяла Черни връх поетеса Багряна, та да се качите на най-хубавата софийска панорама до местността Бонсови поляни. Понеже не работи хотелът с хубавия ресторант и градината там, продължете нагоре.
Високият 1256 метра връх е само на час – час и половина път пеша
. По-голямата част от него, за удобство е и асфалтов, но в горния си дял е доста изровен и много по-добре да го минете на краката си, хем и по-полезно. По пътя ще стигнете до т.нар. Добринова скала, която според експертите е с най-добрата планинска гледка към София.
По път е и Горнобанският манастир, който е доста симпатичен и интересен с миниатюрните си размери, но и доста автентичен в същото време, защото не е туристически обект като други севти обители у нас.
От него за върха води черен път. Малко преди ретранслатора за тв- или радиосигнал пътят става стръмен, но по


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец