01/02

Свързани новини

17.02.2021 11:32

Дърво, по-старо от България, черква на 15 века, домът на Неофит Рилски, който е Никола Пирински: какво се прави в Банско извън ски и голф

Видян 2804 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В нашата поредица за зимната приказка на България, освен курорти, които са извън голямата тройка, представяме и интересните места край водещите ни ски-центрове, незаслужено оставащи извън атракциите. Започваме от Банско, където освен популярните начини за изкарване на времето ски/борд и голф,а ако ги отворят от 1 март – и кръчми, озвучавани от македонски песни, има и културни алтернативи.
Черквата Света Троица е основната забележителност на стария град. Зимната столица на България всъщност се въртеше около калдаръма и възрожденските постройки допреди ски-бума през последните 20 години, когато в нея имаше едно на друго един малък стар хотел в центъра.
Ще се шашнете, но тя посреща Освобождението от Османско иго като най-големия християнски храм в цяла България. Едва през 1886 г. я детронира варненската катедрала, а преди век – софийската Св.Александър Невски. Черквата е построена през 1835 г. от местни майстори по инициатива на банския търговец Лазар Герман. За да си извоюват право да построят църква, банскалии заровили в двор в центъра икона и кръст, за да докажат пред турците, че на това място преди е имало по-стара църква. През 1850 г. към храма била построена внушителната кула-камбанария, която век и половина е основен символ на града преди градежите на големите хотели и го родее с курорти като Сен Тропе.
До нея е къщата на Неофит Рилски. Всъщност неговото истинско име е Никола, а спокойно е можел да се кръсти Пирински, доколкото родното му място е в подножието на тази планина. Не на Рила. Оригиналната фамилия на просветителя е Бенин – виден бански род.
Най-известният банскалия, тъй като по произхода на Паисий се водят спорове, е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и