Свързани новини

20.08.2021 10:18

Защо сме склонни на автосаботаж?

Видян 2171 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Думата „саботаж” стана отново модна за първи път след сриването на соца покрай новия парламент и подозренията, че първата сила в него има тайни цели, различни от декларираните и нарочно предложи неприемливи хора за три кабинета, особено за последния.


Нормалната психология изисква от нас да приемаме нещата именно по този начин. Но както всеки знае по личния си опит, всъщност често, на практика несъзнателно, а понякога и съвсем искрено и лично, се подлагаме на автосаботаж – примерно да ядем нещо вредно, когато отлично знаем, че не бива. Или да отворим хладилника в 2 през нощта. Или да се наливаме, знаейки, че на другия ден – обикновено важен делово, ще ни цепи главата.


Избор, който е нелогичен, често вреден и понякога даже опасен.


Например, закръглени хора, които години наред се опитват да отслабнат, но при първата трудност, при първото психологическо предизвикателство или делова несполука, решават да се наказват, като съзнателно поглъщат огромно количество храна с ясната идея, че ще си създадат още по-голям проблем с теглото и здравето.


Всеки ден нещо такова правят всички пушачи, които са напълно наясно, че навикът им е супер вреден за тях самите и за близките им хора, които най-често са изложени на здравен риск, защото им димят в очите и в носовете. Но не спират да го правят.


Или хора, които нямат работа, много са закъсали, но някаква неизвестна сила ги кара нарочно да закъснеят за интервю във фирма, където се търсят служители. Почти сигурно е, че при това положение няма и да ги вземат. Но те сякаш нарочно не бързат, като си казват: всъщност, тази фирма ми е под нивото, аз не съм като всички останали – заслужавам повече, ако наистина ме искат – ще ме приемат какъвто съм и така от началото аз ще диктувам нещата. Знаем, че не сме прави, но тъпо и упорито следваме липсата си на логика.


Тази парадоксална реакция не е присъща само на дамите, при които е психологическа класика при екстремна ситуация на пътя, в която трябва да натиснат спирачка, да натиснат педала за даване на още газ.


Какъв е лайфхакът за предоляване на подобен автосаботаж?


Здрав сън, здравословна храна, психическо разтоварване с медитация и информационна хигиена, физиологическо разтоварване поне с половинчасови разходки всеки ден, а още по-добре с активно спортуване най-малко 2 – 3 пъти на седмица. При това положение, дори понякога да решите, без да знаете защо, да се автосаботирате, последствията ще се близки до нулата и няма да си навредите нито на здравето, нито на деловата реализация.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион