Свързани новини

24.06.2009 19:20

Ударно падна цената на динята

Видян 4046 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

През последните дни цената на динята падна значително и от над 1 лв. за килограм и вече може да се намери за по 34 ст. Най-евтино те се продават в големите хипермаркети. Очакванията са цената да продължи да пада и през следващия месец. Тогава ще се предлагат предимно цели дини, за разлика от сега, когато се продават най-често нарязани парчета, които излизат около левче. Голяма част от продукцията в момента е внос, а българските се очакват да залеят родните пазари в средата на следващия месец.
Няма абсолютно точен метод за определяне зрелостта на дините. Един от признаците е че при почукване зрялата диня издава чист, ясен, а не глух звук, а също така възможността лесно да се бели горния слой на кората при надраскване с нокът.
Трябва да знаете, че този плод е почти изцяло лишена от витамини. Силата на динята се състои в това, че съдържа лесноусвояема захар - глюкоза и фруктоза. Освен това, тя ни доставя необходимите фолиева киселина, целулоза и пектини.
Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук. В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е доста сериозно разпространена и в Русия. Прясната диня може да бъде ядена по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки.
Родина на този плод е Южна и Югозападна Африка, където в някой райони и днес растат горчиви, дребни, диви форми. Динята е известна на човечеството от най-дълбока древност. В древен Египет е заемала своето място на трапезата на самия фараон. В началото на нашата ера динята се появява в древна Гърция и в Рим, но навътре в Европа достига чак през Средновековието, по време на кръстоносните походи.


Водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете. На много места по света динята може да се допълва с добавянето във вътрешността ѝ на алкохолна напитка. Това става, като се пробие отвор в кората, добави се напитката и се изчака тя да се смеси с тъканта на плода. След това динята се нарязва и се сервира.


Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите.


Може да започнете диетата с напитка от диня. За един литър са необходими 350 г от месестата част на динята, 150 г ситна захар, лимонов сок, 50 г бяло сухо вино и 600 г вода. Захарта и лимоновият сок се разтварят в гореща преварена вода. Разтворът се охлажда, слага се в него нарязаната на малки кубчета месеста част от динята и се оставя да кисне в продължение на 30 минути. След това се добавя и виното.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби