Свързани новини

16.06.2009 14:59

Ударно пада цената на кайсиите

Видян 3620 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цената на кайсиите започна да пада ударно през последните дни, показа проверка на 19`. Така стойността за кг се понижи от над 4 лв. до 2 лв. Спадът ще бъде още по-голям с продължаващото горещо време. Най-евтино кайсиите могат да се намерят на Женския пазар в София. Там цената им е 2 лв. за килограм. Вече по всички квартални пазари могат да се намерят качествени кайсии за 3 лв.
В България кайсията се превръща в овощна култура след Освобождението. У нас тя се отглежда в Силистренско, Русе и Варна. Познати са над 120 сорта кайсия. Най-разпространените сортове на нашия пазар са Ранна силистренска, Едра ранна и Унгарска. Богати са на въглехидрати, по-голямата част от които са пектинови вещества и лесноусвоими захари - глюкоза, фруктоза и малтоза. Съдържат и значително количество витамини от групата на В и Е. Плодовете на кайсията съдържат органични киселини, витамини В1, В2, В15, С, каротин, фолиева киселина, калиеви, калциеви, железни, медни, йодни, кобалтови и цинкови соли. Установено е, че 100 г плодове са незаменими за хора, страдащи от малокръвие.
Кайсиевото дърво е топлолюбиво, с мощни корени, достига до височина над 8 метра, живее 40-60 години. Листата му са елипсовидни - лъскави, отгоре тъмнозелени, а отдолу матовозелени, цветовете - бели или розови. Плодът е месест, с костилка, чиято ядка хората използват отдавна като заместител на бадема. Характерна бразда разделя плода на две, костилката му е сплесната. Цветът на зрялата кайсия е от бледожълт до оранжев, някои сортове са мъхести. Първите кайсии зреят през юни, а късните - през август.
Родината на кайсията е Североизточна Япония. И досега в Средна Азия, Дагестан, Североизточен Китай се среща дива кайсия. В Хималаите тя расте дори на надморска височина 4 000 м. Като културен вид в Китай се отглежда от 3 000 години, откъдето тръгва разпространението ѝ през Персия, Армения, Мала Азия. Едва през I век стига до Европа, но дълго време расте само в манастирските и княжески градини. Едва през Х век кайсията се разпространява от Апенинския полуостров в Германия и Франция, а по-късно и в Америка, Африка и Австралия. Гърците я наричали арменска ябълка, откъдето идва и научното наименование на кайсията.


 


Употреба


Кайсиите се консумират в свеж вид, сушени или консервирани – във вид на сокове, компоти, сладка и мармалади. Благодарение на съдържанието на пектин, от тях се получава превъзходно сладко без да се добавят допълнителни желиращи вещества. Сокът от кайсии и сушените плодове са полезни за бременни жени, за хора с бъбречни проблеми и сърдечносъдови заболявания. Системната употреба на кайсии предпазва от заболявания на щитовидната жлеза.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Отцепиха района до детска ясла в Русе заради тяло

Откриха тяло до ясла в Русе, районът е отцепен

Отцепиха района до детска ясла в Русе ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв