Цената на кайсиите започна да пада ударно през последните дни, показа проверка на 19`. Така стойността за кг се понижи от над 4 лв. до 2 лв. Спадът ще бъде още по-голям с продължаващото горещо време. Най-евтино кайсиите могат да се намерят на Женския пазар в София. Там цената им е 2 лв. за килограм. Вече по всички квартални пазари могат да се намерят качествени кайсии за 3 лв.
В България кайсията се превръща в овощна култура след Освобождението. У нас тя се отглежда в Силистренско, Русе и Варна. Познати са над 120 сорта кайсия. Най-разпространените сортове на нашия пазар са Ранна силистренска, Едра ранна и Унгарска. Богати са на въглехидрати, по-голямата част от които са пектинови вещества и лесноусвоими захари - глюкоза, фруктоза и малтоза. Съдържат и значително количество витамини от групата на В и Е. Плодовете на кайсията съдържат органични киселини, витамини В1, В2, В15, С, каротин, фолиева киселина, калиеви, калциеви, железни, медни, йодни, кобалтови и цинкови соли. Установено е, че 100 г плодове са незаменими за хора, страдащи от малокръвие.
Кайсиевото дърво е топлолюбиво, с мощни корени, достига до височина над 8 метра, живее 40-60 години. Листата му са елипсовидни - лъскави, отгоре тъмнозелени, а отдолу матовозелени, цветовете - бели или розови. Плодът е месест, с костилка, чиято ядка хората използват отдавна като заместител на бадема. Характерна бразда разделя плода на две, костилката му е сплесната. Цветът на зрялата кайсия е от бледожълт до оранжев, някои сортове са мъхести. Първите кайсии зреят през юни, а късните - през август.
Родината на кайсията е Североизточна Япония. И досега в Средна Азия, Дагестан, Североизточен Китай се среща дива кайсия. В Хималаите тя расте дори на надморска височина 4 000 м. Като културен вид в Китай се отглежда от 3 000 години, откъдето тръгва разпространението ѝ през Персия, Армения, Мала Азия. Едва през I век стига до Европа, но дълго време расте само в манастирските и княжески градини. Едва през Х век кайсията се разпространява от Апенинския полуостров в Германия и Франция, а по-късно и в Америка, Африка и Австралия. Гърците я наричали арменска ябълка, откъдето идва и научното наименование на кайсията.
Употреба
Кайсиите се консумират в свеж вид, сушени или консервирани – във вид на сокове, компоти, сладка и мармалади. Благодарение на съдържанието на пектин, от тях се получава превъзходно сладко без да се добавят допълнителни желиращи вещества. Сокът от кайсии и сушените плодове са полезни за бременни жени, за хора с бъбречни проблеми и сърдечносъдови заболявания. Системната употреба на кайсии предпазва от заболявания на щитовидната жлеза.
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
Отцепиха района до детска ясла в Русе ...
бТВ Синема 31 март 21:00ч.
Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди
- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?
– Никаква, след 30 секунди всичко е готово.