Свързани новини

01.02.2012 12:32

Трифоновден е

Видян 2678 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес православната църква почита паметта на свети мъченик Трифон. Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята. Денят се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари като Ден на лозаря. През 1968 година след въвеждането на Григорианския календар, датите на църковните празници се изместват. Мнозина българи обаче предпочитат да го празнуват по стар стил на 14 февруари.


Според българските народни традиции свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. Според българските народни традиции на този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. На лозето си стопаните се обръщат към слънчевия изгрев и се прекръстват три пъти. Отрязват няколко пръчки от 1 или 3 лози, поливат корените и отрязаното място с вино.


Отрязаните лозови пръчки се топят във вино, навиват се на калпаците или се правят на обръчи. Като завърши зарязването, мъжете устройват шумни веселби. На този ден имен ден празнуват всички с името Трифон.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.