Свързани новини

14.02.2010 15:26

Винпром Пещера празнува Трифон Зарезан семейно

Видян 3345 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Винпром Пещера посвети празника на виното, лозето и веселието на семейните ценности и старите традиции. 14 февруари тази година освен Денят на любовта и Трифон Зарезан, съвпадна и с един от най-светлите български празници - Прошка. Това бе и причината най-големият ни алкохолен производител да почете деня и да зареже лозето за берекет със своите служители и техните семейства.


За първи път те се събраха да зарежат и полеят с вино за плодородие собствени масиви в село Найден Герово, община Съединение. „Не случайно сме всички заедно именно тук”, заяви изпълнителният директор на компанията Иван Папазов. Той бе категоричен, че символиката на деня е гаранция, че тази година ще бъде изключително успешна и плодородна. Компанията вече разполага с над 15 000 дка първокласен собствен масив с разнообразна структура от бели и червени сортове, които през 2009 г. бяха с изключително високо качество. Все повече от новосъздадените лозови насаждения на Винпром Пещера, сред които има и уникални за България сортове, влизат в плододаване.


Като традиционен производител, съответно и ритуалите характерни за Трифон Зарезан бяха спазени до последния детайл. Мъжете се събраха рано сутринта на лозето с омесена от съпругите им питка и печено пиле напълнено с ориз и вино. Всички от селото и компанията отрязаха по едно от старите стръкчета на лозата, за да израсне тя здрава и силна. После сложиха стръкчетата в джобовете си за здраве и плодородие и поляха лозето с донесеното вино. Празникът разбира се продължи с наздравици, песни и  традиционно българско хоро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни