Свързани новини

04.03.2013 10:19

Шекспир били двама съпрузи

Видян 3021 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шекспир не е един човек, актьор от 16-и и 17-и век, а са двама благородни съпрузи. Това пише в сензационна книга, която излезе у нас. Автор е руският изследовател Иля Гилилов, а названието на томчето е „Играта „Уилиам Шекспир” или Тайната на Великия Феникс”, съобщава Факел. Тя е плод на близо 40-годишна проучвателна работа на автора върху т.нар. Шекспиров въпрос: кой е истинският автор на творбите на знаменития драматург. Иля Гилилов е бил научен секретар на Шекспировата комисия при Руската академия на науките, написал е редица статии по история на английската култура от ХVI-ХVII в. Но този негов обемен труд няма аналог в света, а западните литературоведи научават редица факти, установени за първи път от него. В българското издание са прибавени и нови факти, които липсват в предишните.


Гилилов застъпва тезата, че зад името „Шекспир” се крият... двама души. Това са Роджър Манърс, 5-и граф Рътланд, и съпругата му Елизабет Рътланд, дъщеря на един от най-големите поети на времето - Филип Сидни, автор на знаменитата „Аркадия”, известен с псевдонима „Феникса”. Роджър е роден на 6 октомври 1576 г. в замъка Белвоар, недалеч от легендарната Шъруудска гора, и умира мъчително на 26 юни 1612 г. в Кеймбридж, на 35-годишна възраст. Елизабет (Сидни) Рътланд е родена през 1585 г. и се самоубива малко след като смъртта на Роджър е потвърдена. Тя е на 27 години. Двамата сключват брак през 1600 г. и живеят заедно 12 години.


По сведения на техни съвременници, бракът им е фиктивен: те нямат деца и отношенията им остават платонични. Роджър е високообразован – той учи в университетите в Кеймбридж, Оксфорд и Падуа – ренесансовата научна „Мека” за британците, което обяснява твърде много подробности от Шекспировите пиеси. Заедно с него в Падуа учат и двама датски студенти, на име Розенкранц и Гилденстерн. Самият Рътланд също посещава Дания и прочутия замък Елсинор. В отделни сонети, монолози и сцени от пиесите личи и намесата на Елизабет, която без друго се изявява в литературата. Исторически се потвърждава, че Роджър се озовава винаги там, където би трябвало да е Шекспир, но присъствието му остава скрито.


Гилилов допуска и нещо особено интересно. За да осъществява необезпокояван литературните си намерения, Рътланд, със съучастието на цялата плеяда Шекспирови съвременници, прибягва до най-ревностно пазената мистификация в литературната история на човечеството. Художествена му маска се сдобива с биография! За целта бива „зает” живота на долнопробния актьор и ниско образован човек Уилиам Шакспер от Стратфорд на Ейвън, за когото знаем лошо съхранените факти от скромното му житие.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое