Свързани новини

09.12.2021 10:02

Сбогом, моя любов е с оригинален изпълнител Цв. Манева

Видян 4693 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-великата песен и химнът на Васил Найденов първо е изпълнена от Цветана Манева. Тя изпълнява главната роля във филма Почти ревизия – 4-серийна поредица на БНТ от 1982 г., в чийто първи епизод прозвучава както мелодията, така и песента, звучаща на фона на посещение в домашното мазе, за да бъде събран багажът на героинята. Част от текста е същият, но някои думи са по-различни. Даже се превръщат в нарицателни: „този мой един живот”.
Най-вероятно, тъй като композитор е Стефан Димитров, неговата жена Богдана Карадочева е записана в Уикипедия като изпълнител, но не може да бъде сбъркан нейният великански глас и шансонната й бленда с актьорското пеене с треперещ тон на Манева, които звучат от екрана. Тогава тя е партиен секретар и народна артистка, а впоследствие се издига до кандидат – член на ЦК на БКП и заместник-председател на Съюза на артистите в края на соца.
Режисьор на филма за самотна майка на няколко деца от различни мъже, която искат да изселят от панелния й апартамент е Тодор Стоянов по сценарий на Николай Никифоров, а тази седмица я излъчи почти 40 години по-късно БНТ4. Оригиналният текст на песента е на Кръстю Станишев.
В мъжките роли са Иван Андонов, Коста Цонев, Кирил Господинов и други видни актьори от онази епоха – повечето вече не са между живите.


Мария Пенчева



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Иван Бошев 27.12.2021 20:55

    Спазвайки добрия тон, ще попитам за автора на "компетентното" изказване кой какво точно изпълнява. Проверявайте си информацията преди да се изказвате публично. Понеже Богдана била жена на Стефан, "най-вероятно" според автора била записана като изпълнител... Е,браво! Мога да Ви дам телефона на Богдана, да я попитате кой изпълнява песента. Ако Ви интересува. И след това да си смените заглавието на "статията".

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни