Свързани новини

29.03.2021 11:22

Постите НЕ са за млади и стари, защо: Какво да правим с времето в карантина

Видян 1682 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Идеята, че постите са нещо като диета, която се развива през последните 10-15 години не е добра. От една страна, заради религията, а от друга - заради здравето. Най-малкото, защото не е за всеки. На това сме посветили и днешния лайфхак. Имайте предвид, че освен основните положения, налагани от специалистите по хранене, трябва да бъдете наясно, че има и допълнителни причини. Например претоварването ни с лекарства и усиления стрес заради коронакризата и затварянията са допълнителни причини хора, преживели вируса, носещи го в момента, възстановили се преди месеци, по никакъв начин не е добре да се хващат с ограничаване на храненето. Хеле пък в бавен преходен сезон, какъвто се явява тази точно пролет, която не ще да загърби изцяло зимата. Поради което и нямаме още оригинални пресни зеленчуци - още един голям проблем за балансираното хранене по това време на годината.


За младите хора до 18 и дори до 21 години постенето не се препоръчва изобщо, защото те имат нужда от животински протеини и от калций, за да растат нормално, категорична е д-р Малина Макиша. Те не бива никога да изключват от менюто си млечните продукти, рибата, яйцата. Също и месото.


За възрастните хора над 55 и особено над 65 години, които всъщност са най-постещата група, този тип диета, каквато на практика означава ограничаване на всякакви храни от животински произход, направо става опасна. Още повече, те без друго - по финансови причини, така или иначе в голямата си част не си позволяват наистина здравословна и разнообразна храна, а такова меню означава, че организмите им са допълнително отслабени. Повечето обаче пият тежки лекарства - не само като превенция за коронавирус, а и срещу различни сериозни заболявания, което допълнително усилва нуждата им от силно, а не от отслабено меню.


Например, докато все още нямаме истинска пролет, така необходимия за имунитета витамин С се съдържа в продукти като яйчния жълтък, а за онези, които могат да си го позволят . още повече в дроб от риба, особено от треска. И друг пример. Поради възрастта, свързана с похабяване на костната система и ставите, особено при повечето дами, наличието на калций и за тях е съществено да не се намалява за дълги периоди.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв