Свързани новини

09.09.2008 10:49

Партизански кашкавал

Видян 2577 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вероятно най-популярните епизоди от историята на партизанското движение у нас, който си спомняме днес – на 9 септември 64 години по-късно, са нападенията на мандри.С цел прехрана, естествено, и заради месторазположението им навремето - удобно за хора, които се крият. Хора, наричани още “шумкари”.


Дори известният виц, който завършва с "накрая горският дойде и ни изгони", започва с "първият ден нападнахме една мандра".


По какви причини кашкавал от краве мляко от типа "Млечен сън" е получил гордата марка "Партизански", под която го намерихме на щанд в Халите, може само да се предполага.


Все пак помага сведението, че е от екологично чист район, някъде около Тополово. Кашкавалът е на фирма"Дея", която от своя страна е предприятие на "Българско сирене" - Хасково.


Целта на предприятието е "да налага типично българския вкус", производствените мощности са"отлични за България".


Струва си да се замислите върху това "отлични за България", ако имате време и ако не сте установили, че си е обичай нещо да е отлично за у нас, а за по света е друга работа.


Между другото "една от главните цели на компанията е да произвежда висококачествени продукти,което НА ПЪРВО МЯСТО


ЗНАЧИ БЕЗОПАСНИ. А също така здравословни и вкусни,с добър външен вид".


"Партизанският кашкавал" е много добър на външен вид - златист. Цената му е 12.40 лв.за килограм,което не помага особено да се ориентираме защо е "партизански", а не примерно “царски” или поне “генералски”.


Колкото до Тополово, явно става въпрос за Тополово, Хасковско, което е много по-малко известно от Пловдивското Тополово. За него може да се прочете много-къщи,хотели и т.н.,включително за "развъдник Топалов - Тополово". Също и  за първия френски състав за българска народна музика, наречен "Тополово" с вдъхновение от тамошните сватбарски свирни и от тракйските старини наоколо.


За Хасковското Тополово данните са оскъдни: надморска височина 100-199 м.,площ 10,573 кватдратни километра,население 91 души,пощенски код 6452,телефонен-037422. Намира се в община Маджарово, наречено така в чест на войводата Димитър Маджаров.


Сега стигаме до най-забавното: родното място на кашкавал “партизански” точно в годините на партизанското движение се е наричало Дупница. Преди това пък векове наред е било Ятаджик.


Така стоят нещата с Историята.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей