Свързани новини

25.03.2009 13:59

Олигарсите - Живкови: Епизод IV

Видян 10752 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 2.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Смъртта на Людмила Живкова е по-голям удар за Тодор Живков дори от загубата на неговата съпруга д-р Мара Малеева, на която въпреки всички раздувания, остава верен цял живот. А живее без нея повече от четвърт век.


Синът му Владимир, роден през 1952 г. не е само втори по време, но и втори по право. Той не може да замести Людмила. Въпреки че неговият баща прави всичко възможно да го лансира в кариерата. Той също прави кариера в културната политика, но няма харизмата на кака си. Освен това за бохемството му се носят всякакви легенди.


На веселия живот обаче настъпва край. След голямата промяна той е един от най-загубилите хора. Въпреки че се опитва да прави малък търговски бизнес, той никога повече не успява да се добере до върха.


"За мен десети ноември е рожденият ден на сина ми", казва той. Наистина синът му Тодор Живков II е роден на 10 ноември 1979 г. Още през 90-те отива в Щатите, където живее майка му Маруся, по ирония на съдбата адашка на майката на Тодор Живков I. В момента с жена си има бизнес - салони за красота. Ражда им се и дъщеря Елизабет.


Владо Живков, както го знае цяла България, допълва историята: "За политиката истинската дата на промяната не е 10-и, а 9 ноември, защото тогава баща ми подаде оставката си". Тогава, ден преди всички, и самият син на Първия научил за промяната. "На Десети драми не е имало, както се пише сега. Нещата бяха предрешени в Москва. Схемата на Горбачов беше една и съща във всички страни", пояснява Владо Живков.


По въпроса дали Живкови са династия: "Не съм съгласен с изказването на Иван Славков, че моето семейство било династия. Явно го е казал на майтап."


За слуховете, че обичал да пръска пари в Монте Карло отсича: "Не съм играл в казино никога през живота си, камо ли пък в Монте Карло. Това е измислица на генерал Славчо Трънски. Беше му поръчано да го каже от трибуната на парламента”.


А за съдебната система разяснява: "При обиските за т.нар. Дело номер едно срещу баща ми конфискуваха много вещи и документи, а върнаха само част от тях. Въпреки молбите ми до главните прокурори дълги години не искаха да ми върнат всичко".


Влизането на своята племенница Жени в политиката, която след осиновяването й от баща му е негова сестра по закон, коментира така: "Смятам, че е положително. Тя дълго обмисляше предложението. Аз самият нямам нито нужда, нито желание да влизам в политиката. Никога не съм обичал да бъда в центъра на вниманието."


И наистина, Евгения Живкова се готви за трети мандат като народен представител. Идването й на бял кон в парламента през 2001 година съвпадна с премиерския пост за Царя и по тази причина остана малко в сянка. Успоредното завръщане на двете семейства, белязали повече от век в историята на България, обаче не е случайна работа. Освен че доказва основната теза на нашия сериал, който четете в момента.


Жени стана първия депутат – дизайнер. Останала без работа, след като е уволнена от научния институт, където работи, 25-годишната наследница на Тодор Живков създава модна къща. Започва с ръчно плетиво, което бързо се превръща в легенда – никой не вярва, че наистина прави пари от пуловери. Но наистина част от тях тя изнася в Япония, Италия и Австрия.


От 1993 г. редовно провежда по две модни ревюта годишно – пролет-лято и есен-зима, които дават старт съответно на пролетния и на есенния светски сезон в столицата.


Едно от тях през 1998 г. беше и последната публична поява на нейния дядо Тодор. Той представляваше изключително мила картинка, заедно със седналия до него и също покоен вече мултимилионер Зографски – останал емигрант почти през целия си дълъг живот именно заради режима на Живков.


На последното ревю, преди броени дни в балната зала на Кемпински хотел Зографски, построен от дядо й през 1979 г. като Японски хотел, на първия ред седнаха най-богатите българки. И Петя Славова и Цветелина Бориславова са не само банкерки, но и приятелки на дизайнерката. Втората от дамите е половинка на бившия телохранител на Жениния дядо – Бойко Борисов, който сам му предложил услугите си. Между другото, в приятелския кръг на Живкова влиза и трета мултимилинерка – Лора Видинлиева. Бизнесдамата, позната и като вдовица на Владимир Грашнов, смело става кума на Жени броени дни след като Тодор Живков е свален от власт.


През следващите двадесет години от тогава двете не престават да дружат, но гостуванията са еднопосочни. Само Жени се отбива в къщите на Лора в Италия и Южна Африка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог