Свързани новини

24.03.2009 18:03

Олигарсите - Живкови: Епизод III

Видян 13644 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тази история сме принудени да я започнем от края.


Малко преди своя 40-и рожден ден е намерена мъртва във ваната в нейната вила в полите на Витоша Людмила Живкова – дъщеря на държавния глава, министър на културата и майка на две деца.


България е в шок! Понасят се всякакви слухове. Едни не вярват, че смъртта й е естествена и подозират дългата ръка на съветските тайни служби КГБ. Според други е възможно напредничавата дама, която се опитва да отвори България към света – Източния и Западния, да се е почувствала неразбрана от колегите си в Политбюро и да се е отказала да променя тях и черно – белия живот в своята родина като е посегнала на себе си. Истината я знае само един човек, а той не е на този свят – Людмила Живкова.


Тя завършва история в Софийския университет (1965), история на изкуството в Москва (1970) и специализира в Оксфорд.


Назначена е за заместник-председател на Комитета за изкуство и култура (1972-1973), след това и за негов първи заместник-председател (1973-1975). Председател на Комитета за изкуство и култура с ранг на министър от 1975 г. до смъртта си.


В качеството си на министър на културата създава мощен екип в Комитета за Култура, дясна ръка ѝ е историкът Александър Фол, покрай нея се прочуват Любомир Левчв, Светлин Русев, Богомил Райнов и още много знаменитости. Може би най-забележителен е приносът ѝ в популяризирането на българската култура и историческо наследство зад граница. Един от многото примери за това е изложбата "Тракийското изкуство и култура по българските земи", обиколила повече от 25 столици по света и станала причина за световен интерес в областта на тракологията. По нейна иницитава са организирани още честването на "1300 години България", домакинството на България на Международната детска асамблея „Знаме на мира" под егидата на ЮНЕСКО, която събира деца от цял свят и ги превръща в лоби на нашата държава.


Най-видимото днес дело на Людмила, за което тя отнася най-много критики приживе проектът на живота й - построяването на Националния Дворец на Културата в София (който от смъртта ѝ до 1990 г. носи нейното име). Това е уникално за времето си начинание, което изцяло променя София и начина на живот на хората.


На нея се дължи откриването на десетки хиляди културни домове, библиотеки, музеи и галерии из цялата страна, организира лично успешни археологически експедиции.


След тежка автомобилна катастрофа през 1973 г. много преди сегашните холивудски звезди да залитнат в тази посока, тя открива дебрите на оригиналните източни философии. Покрай нея у нас идва понятието за йога и специално Агни Йога. Противниците ѝ в България я критикуват поради огромните средства, хвърляни в амбициозните ѝ проекти. Нейната "неудобност" и убеждения е причина да се спекулира с нелепата ѝ смърт - броени дни преди 40-я ѝ рожден ден - с версии за политическо убийство, самоубийство, дълго прикривана болест (в последните месеци от живота си Живкова страда от сериозна загуба на тегло), а официалната версия е злополука в банята; по-късно се предполага мозъчен кръвоизлив.


След смъртта ѝ, политиката ѝ не намира наследник и голяма част от инициативите ѝ са преустановени. Затова днес нацията ни не е нито четяща, а опростачена.


Людмила има два брака. Първият е кратковременен. Съпругът й е скромен човек, инженер на име Любомир Стойчев. Двамата имат дъщеря - Евгения Живкова. Жени е моден дизайнер и депутат от "Коалиция за България", женена за бизнесмена Андрей Стефанов. И до днес тя общува със семейството и роднините на своя баща.


Людмила Живкова и вторият й съпруг Иван Славков имат син Тодор Славков – днес съквартирант във ВИП Брадър. Съдбата събира семейството. Славков загубва голямата си любов, загинала в самолетна катастрофа. Намира утеха в самотната по онова време Людмила. Зетят – журналист известно време е главен редактор на специализирано списание, после оглавява телевизията. Времето на управлението му и до днес е смятано за Златен век на БНТ. Повечето легендарни предавания като Всяка неделя, Панорама, програмите и мюзикълите на Хачо Бояджиев, както и култовите водещи Кеворк Кеворкян, Иван Гарелов, Тома Томов до Сашо Диков и Маргарита Михнева са негови открития. Ресорно двойката Живкова – Славков кумува на друг тогавашен ВИП дует – дамата като министър на културата е свидетелка на Лили Иванова, а Батето в ролята на шеф на телевизията – на нейната звезда Янчо Таков.


След смъртта на съпругата си Славков е президент на Българския олимпийски комитет и член на Международния олимпийски комитет – един от най-елитните клубове в света.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион