Свързани новини

24.03.2009 15:10

Олигарсите - Живкови: Епизод II

Видян 5829 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

В първия епизод на семейната сага Живкови разказахме за онова, което направи Тодор Живков един от символите на миналия век в България. Както писахме, той всъщност минава под знака на две династии – Кобургската и Правешката.


Вторият епизод е по-безрадостен, защото в него става дума за съдилища, но пък има хепиенд.


Още същата зима, в която е паднал от власт, Тодор Живков става клиент на прокуратурата. Кадрите как старият човек по жилетка е арестуван и отведен в следствения арест са излъчвани безброй пъти по единствената навремето телевизия. Главната прокуратура завежда срещу него 5 дела.


През 1990 г. е образувано дело за насилствената смяна на имената на българските турци и принудителното им изселване от 1984 г. до 1989 г., познато като Възродителен процес. Между другото, в тази работа участва като млад меверист и член на БКП самият Бойко Борисов. Неотдавна той оцени по бТВ Възродителния процес като нещо положително, а после толкова се обърка в обясненията какво точно е искал да каже, че и досега не е ясно истинското му мнение по въпроса.


 До 1998 г. Върховният съд връща делото по турския въпрос срещу Тодор Живков 4 пъти за доразследване във Военната прокуратура.


През 1990 г. е обвинен за превишаване на правата в качеството си на държавен глава на НРБ за периода от 1962 г. до 1989 г. Арестуван е на 18 януари 1990 г. През юли 1990 г. мярката за неотклонение е заменена с домашен арест.


На 25 февруари 1991 г. започва процес заради незаконно раздаване на апартаменти, коли и представителни пари от УБО. На 4 септември 1992 г. Върховният съд го признава за виновен и го осъжда на 7 години лишаване от свобода и да върне на държавата 7 млн. лева. През януари 1994 г. присъдата е потвърдена. На 9 февруари 1996 г. общото събрание на наказателните колегии отменя присъдата му.


На 8 юни 1993 г. е образувано делото за т. нар. „Лагери на смъртта“.


Привлечен като обвиняем и по делото за отпускане на несъбираеми кредити и помощи на развиващи се държави и комунистически партии, с което е ощетил държавния бюджет. Обвинен и по т. нар. дело „Фонд Москва“ (Дело №2) за подпомагане на международното комунистическо движение. След смъртта му всички обвинения срещу него отпадат.


Във всички случаи негова адвокатка е Даниела Доковска. На нея ще се наложи да защитава, и отново с пълен успех, и Малък Тошко. Така е известен внукът на Тодор Живков – Тодор Славков, който в момента е съквартирант във ВИП Брадър.


Два дни след като Тодор Живков е изключен от БКП, на 18 декември 1989 г. срещу внука му е заведено едно от най-дълго проточилите се дела в историята на България.


Девойка на име Мила Гешева обвинява Тодор Славков като един от извършителите на нейно групово изнасилване, станало година и половина по-рано. По съвместителство, таткото на жертвата е бил в органите на МВР.


По онова време Тошко е в Швейцария, където е студент по икономика. За да не бъде буквално отвлечен от българските тайни служби, които пращат специален човек за целта, е приютен във вилата на приятел на баща си Иван Славков. Известно е, че като дългогодишен член на Международния олимпийски комитет, чиято щаб-квартира е край Женевското езеро, Батето има много приятели и добри познати в страната на банките.


По-късно нашите полицаи се сдобиват с разрешение за ареста на Тодор и той лежи последователно 8 месеца в швейцарски и 13 месеца в български затвор.


Тодор Живков умира на 5 август 1998 г. в София



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби