Народния

Свързани новини

03.07.2023 15:12

Огромна картина пред Народния ще рисуват младежи от PCM и България

Видян 1187 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


На 4 юли между 10:00-12:30 ч. пред Народен театър “Иван Вазов” 30 млади художници от Северна Македония и България ще нарисуват огромна картина с размери 5х6 м., изобразяваща мечтаното единство между Северна Македония и България. Събитието е част от кампанията на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет “От двете страни на границата”.


Гостите от Северна Македония са част от Детско художествено студио “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Битоля, а тези от България - представители на Западните Родопи.
След края на рисуването, в 13:00, децата ще бъдат приети от президента на Република България Румен Радев в Президентството за неформална среща, която ще бъде отворена за медиите. Там младежите ще имат възможност да задават въпроси на Президента, както и да заявят, че децата от двете страни на границата не бива да стават жертва на неразбирателствата между Северна Македония и България на политическия фронт.


Групата ще бъде в София за 5 дни по покана и финансиране на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет. По време на престоя си младежите ще разгледат забележителностите на София и околността, ще имат образователни лекции, както и занимания по рисуване на градска архитектура.
Това е третата подобна среща на художници от двете страни на границата в рамките на кампанията “От двете страни на границата”. По време на първото си посещение в България, младежите от Северна Македония и техните български „колеги“ рисуваха в центъра на Пловдив. Второто посещение премина в Копривщица и София, а децата от двете страни откриха изложба в Народното събрание с картини, посветени на мечтаното приятелство между двете държави. По време на престоя си групата се срещна с Н.В. Симеон II и разгледа Двореца „Врана“. Като част от стратегията да среща деца от двете страни на границата Фондация Българска Памет съдейства и за организирането на посещение на художниците в Европейския парламент в Брюксел.
------------------------------
Кампанията „От двете страни на границите“ е фокусирана върху младежите от България и Република Северна Македония, които остават по средата на конфликт, за който най-малко те носят греха. Кампанията има за цел да насочи общественото внимание към необходимостта от ангажирана държавна политика в посока добросъседство и приятелство между държавите, да покаже, че отдавна е дошло времето за дипломация, сплотеност и приятелство между двете държави в името на светлото бъдеще на младото поколение.
Вече 17 години председателят на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски работи за сближаването между двете държави, инвестирайки лични средства и време в благотворителни инициативи. Част от тях са организирането на непрекъснати срещи между  младите от двете страни на границата с цел по-добро образование, адекватно на високотехнологичния ни 21 в., подпомагане на деца в неравностойно положение, подобряване здравето, профилактиката и здравната култура, спортни събития и др. Целта - да ги научи да живеят заедно, в мир и любов и всяко дете да се може да добавя стойност към развитието на обществото си. Именно това е евроинтеграция в действие.
Ежегодно д-р Врабевски и екипът му организират образователни семинари в България, на които канят освен деца от българската историческа диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия и Албания, така и младежи от Северна Македония, които се запознават със своите връстници тук, прекарват заедно времето си и в рамките на няколкодневните събития създават приятелства за цял живот.
 “Не е случайно, че голяма част от инвестициите ми отиват именно за образованието на младежите от Северна Македония и България. С моята фондация търсим всички начини по европейски модел да събираме децата заедно: спорт, образование, култура, евроинтеграция - всичко! Това цели да дадем непредубеден поглед на македонските деца какви сме в действителност, извън политическата пропаганда. Показваме им обичта си към тях и им демонстрираме, че в България могат да намерят уважение и добро развитие. Тези срещи, познанства и приятелства, които завързват децата днес, са една добра основа за подобряване на отношенията между двете държави вбъдеще", споделя д-р Милен Врабевски.
--------------------------------------------------
Детско художествено студио “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Битоля е най-старата неправителствена организация в Северна Македония и от повече от 40 години организира две от най-престижните събития за детско художествено изкуство в света - Мал Битолски Монмартр и Световната детска художествена изложба "Битоля".
Припомняме, че в края на 2022 за пръв път, откакто студиото съществува, македонската държава прекрати финансовата му издръжка. Така не само реализирането на двете събития, но и съществуването на студиото бе застрашено. Случайно или не, това решение на македонската държава дойде дни след като деца от арт ателието бяха в България по покана на д-р Милен Врабевски, за да рисуват заедно със свои български връстници. За да могат децата да продължат да се учат на изкуство безплатно, както е до онзи момент, председателят на Фондация Българска Памет пое издръжката на ДХС “Св. Св. Кирил и Методий”, а впоследствие дари и близо 18 000 евро за реализирането на двете художествени събития, емблема на Северна Македония.
Още един смущаващ случай, който доказва, че децата често остават несправедливо потърпевши от битките на политическия фронт - Световният институт за младежко изкуство - център на ЮНЕСКО, със седалище Троа, Франция вече 30 години организира най-престижния и световнопризнат конкурс за детско рисуване. Сред 4000 творби от над 70 страни, тази година трето място в света за своята държава спечели македонката Валерия Костовска, част от художественото студио “Св. Св. Кирил и Методий”. С този свой успех тя, както и нейните преподаватели, си завоюваха правото и честта да са сред специално поканените гости на официалната церемония по награждаването, която се проведе в събота. След като Северна Македония не застана зад своя собствен успех и не обезпечи финансово пътуването на детето, македонският президент реши да дари лични средства в размер на 600 евро. Това отново наложи намесата на д-р Врабевски, който отдели 6000 евро, за да може Валерия и преподавателите й да прекарат страхотни няколко дни във Франция и да получат наградата за своята държава.
“С д-р Милен Врабевски и неговата фондация започнахме благородна мисия в България, която ще довършим. Въпреки трудностите, които изпитваме в страната ни, знаем, че вървим в правилна посока. Не трябва децата да бъдат жертва на политиците от двете страни на границата”, казва Славчо Неделковски, директор на Детско художествено студио “Св. Св. Кирил и Методий”.

 





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

скорпион