"Ще бъда ясен, ясно е договорено и така трябва да бъде - редовен процес на присъединяване според процедурите, които се управляват от ЕС. Това са неща, които вече са написани на хартия и не трябва да се появяват други, които се отнасят до двустранната ситуация. Това защитавам и гарантирам", обяви канцлерът.

Свързани новини

29.06.2023 17:10

Без нови условия за РСМ: Шолц към Радев

Видян 682 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Не трябва да бъдат поставяни нови условия за преговорите за присъединяване на Република Северна Македония (РСМ) към ЕС”, заяви в Берлин канцлерът на Германия Олаф Шолц. Той направи изявлението на съвместна пресконференция с премиера на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски. Коментарът му дойде в отговор на въпрос, свързан с думите на президента на България Румен Радев, че конституционните промени са само предварително условие за Скопие.


"Ще бъда ясен, ясно е договорено и така трябва да бъде - редовен процес на присъединяване според процедурите, които се управляват от ЕС. Това са неща, които вече са написани на хартия и не трябва да се появяват други, които се отнасят до двустранната ситуация. Това защитавам и гарантирам", обяви канцлерът.


"Изпитваме огромен респект към македонската идентичност, език и история и за огромните усилия, които РСМ полага по пътя на реформите за членство в ЕС. Централният въпрос сега е реформа на конституцията", заяви  още Шолц. Той посочи, че това сега е от ключово значение и от успеха на този акт "зависят много неща". От своя страна, Ковачевски отново призова депутатите си да гласуват за редакция на основния закон.


Напомняме, че преди дни върховният представител по въпросите на външните работи на ЕС Жозеп Борел обяви, че т. нар. Френско предложение може да се прескочи и няма пречка за присъединяването на Скопие. Дипломат №1 на Брюксел заяви, че "РСМ отбелязва добър напредък и от европейска страна няма нищо, което би блокирало присъединяването ѝ към ЕС (б.р. тоест, България не е смятана за част от "европейската страна", въпреки че е член на ЕС). „Двустранните въпроси не трябва да бъдат обвързващи и няма да определят процеса по присъединяване (б.р. втори шамар и унижение за България)", категоричен бе той. С което попиля българската страна. И договора на ЕС, където ясно пише, че не се приема страна с нерешени спорове с държава-член на Евросъюза. А България е.


Именно това стоновище на Борел предизвика думите на Радев, който изпрати писмо до европейските лидери и институции. В него той посочи, че намирането на приемлив за двете държави компромис, постигнат от Европейския съвет през юли м.г., до момента не е довел до решаване на проблемите, а РСМ търси заобиколни и лобистки пътища към ЕС без изобщо да спазва поетите ангажименти.


 Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева