Свързани новини

11.10.2021 10:12

Как манипулира, но и помага осветлението

Видян 1267 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Намаляването на светлината с есенното лошо време влияе супер много на мозъка и на организма, често без да го осъзнаваме. Апатия, безпричинна потиснатост, спаднала работоспособност, трудна концентрация, компулсивно преяждане – това са някои от нещата, които ни се случват дори без да искаме в тези дни и месеците напред. Има ли начин да се противодейства на това положение – ето на какво сме посветили днешния лайфхак.


Оказва се, че осветлението, които използваме – външно и вътрешно, може да се превърне в силен фактор за промяна, който помага, но също така може и да манипулира. Това е и смисълът на съвремнните системи за градиране на светлината.


Яркото осветление стимулира работоспособността, „разбужда” и най-заспалите с отворени очи, повишава концентрацията и желанието за изява.


По-мекото осветление пък води до по-висока креативност и се препоръчва за пространствата, където са събрани творчески личности или за моментите, когато колективът трябва да роди важна идея, дори да не е свързан с някакъв вид изкуство.


Насоченото по специален начин осветление може да ни помогне да манипулираме в своя полза преговори, които за нас е важно да бъдат успешни, като за целта се произвежда и специално предназначено за конференции.


Четвъртият основен вид е посветен на стимулирането на релаксация. Той изисква осветлението да бъде приглушено. У нас това никой не го спазва – при ремонта в НДК, вместо конферентно, сложиха евтино осветление за ферми и складове, поради което и резутатите ни във всички области, в които се стремим да постигнем добра договореност са толкова ниски – включително и в сградите на парламента.


Много пъти сте коментирали с познати колко по-добре би било, ако нашите градове бяха осветени добре. Като под „добре” имаме предвид  ярко, силно. Важен лайфхак за кметове и граждани е, че това е интуитивно откритие. Защото се оказва, че щедрото и професионално осветление в града повишава позитивните емоции на хората, живеещи в него, вдига работоспособността им и тяхната креативност, освен утилитарните му качества като по-добри условия за шофиране и за пешеходците, за да се намалят произшествията на пътя, както и да се увеличи превенцията от криминални нападения. В обратния случай, какъвто е българският, имаме депресиращи градове с нещастни хора – особено в есенно-зимния сезон с намаляващо количество светлина и „изяден” по продължителност ден.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Видим напредък ще постигнете с проектите

Видим напредък ще постигнете с проектите, които сте