Свързани новини

17.06.2014 13:21

Как Бразилия стана страната на най-красивите?

Видян 2563 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

35 световни топмодела, мъже и жени, преброи покрай откриването на световното първенство по футбол испанското светско списание „Ола”. Когато пристигне в Рио, човек очаква по плажовете да се разхождат само двойнички на Жизел Бюндхен и Адриана Лима. Особено на Ипанема – все пак името на прочутата пясъчна ивица е и название на собствената марка за джапанки и сандали на топмодел номер едно в света. Но реалните бразилски жени рядко са високи и с безкрайни крака като Жизел. Което не пречи да изследваме уникалната индустрия за производство на красавици в тази приказна страна, която носи сума милиони евро в хазната й.


На всеки 50 метра по централната търговска улица на плажната зона в Рио де Жанейро има кабинети за пластична хирургия. Повече са дори от малките зали за ду джицу и ММА. Което подсказва, че Бразилия е меката на пластичната хирургия. И обяснява защо бразилките през последните десет години


тотално детронираха венецуелките като най-секси на планетата


Наоми Кемпбъл е една от любимите клиентки на Иво Питанги. Той е най-известният пластичен хирург в Бразилия и на света. Неговата клиника в колониална къща, недалеч от прекрасното езеро в Рио де Жанейро, за което неколкократно споменахме и зоната около което прилича на Швейцария край Женевското езеро, е туристическа атракция. Особено за дамите от цял свят, които прииждат, готови да дадат мило и драго, за да ги пипне хирургът със златните ръце. Или поне някой негов колега в Рио. Над 50000 жени от чужбина всяка година идват в най-красивия град на света, за да си правят операции за разхубавяване. Оставят стотици милиони евро годишно за настаняване, изхранване и разкрасяване.


Макар да е на 83, докторът още работи. А неговата клиника вече 51 години му носи слава и несметно богатство. Защото Питанги е един от пионерите на завладялата човечеството естетическа революция, която накара летописеца на нашето лудо време Фредерик Бегбеде да сътвори мъдростта:


„Пластичната хирургия е последната религия, която ни остана”


Роден в града на Дилма Беу Оризончи, както му викат местните, Питанги следва в Съединените щати и Франция. Става майстор, като работи по най-тежките случаи на ветерани от Втората световна война. Започва с ръка, преминава на лице, после доразвива несъмнения си талант, който го прави с десетилетията световна звезда. Не по-малка от онези, на които помага да съхраняват младостта си или да се разкрасяват.


„Пластичната хирургия е опит за хармония между духа и тялата, емоцията и разума, човека и вселената, представата на всеки за самия него и тази на другите”, поетизира Иво Питанги, докато под ножа му минават богатите и известните.


Освен, че се радва на прекрасно семейство със своята съпруга от половин век, с четирите им деца и внуците, той не спира да работи и да се развива. Именно благодарение на това от една страна бразилската пластична хирургия от години бие американската и френската, от друга поддържа значително по-ниски от техните цени. Засега борбата е главно с швейцарците – шефовете на клиники около Женевското езеро, където също като в Рио те никнат като гъби след дъжд.


Само дето в Швейцария дори кравите са по-красиви от жените, а в Бразилия, с малко помощ от д-р Питанги и неговите колеги, хубавиците стават световни топ модели. Живият пример е Жизел Бюндхен. Когато тя изгрява на ревютата в Лондон през 1997 г., едва 17-годишна, великият Алекзандър Макуйн, също на върха на славата си в онази епоха, възкликва:


Забравете Ел, Жизел е новото тяло №1 в света


Оттогава и досега въпросната бразилска манекенка не е спряла да бъде номер едно сред всички манекенки на планетата. Тя възроди кулгта към супер моделите и сложи край на „кокаиновия шик”, който властваше на подиума след „пенсионирането” на поколението на Клаудия, Линда и Карла Бруни.


Още през 2000-ата година, малко след старта на кариерата й, авторитетното списание „Нюзуик” пише: „Бразилия може да цени футбола и самбата, но моделството е истински обсебило младите хора. Армия от момичета и момчета атакува модните агенции. Според социологическо проучване  


86% от младите искат да стана топмодели


177 см, с гърди, които вдъхновиха 36 000 дами от цял свят да си направят същите в родината й, със сини очи, жизел е най-голямата легенда на Бразилия от Пеле насам. Мъжете я желаят, жените искат да бъдат Жизел, не се е случвало от времето на Синди и Наоми. Гордост е човек да бъде бразилец в наши дни”.


Жизел промени модния бизнес в страната си. Тя стана повод цялото й поколение да тръгне по подиумите и немалко момичета и момчета се превърнаха в милионери от тази работа. Списъкът е безкраен, по-дълъг е даже от 35-те бразилски супер звезди на модата от „Ола, които споменахме. Но стига да се изброят само Адриана Лима, Алесандра Амброзио, Изабели Фонтана – всичките са на възрастта на Жизел и повечето са лица на „Викторияс Сикрет” – най-високо платената моделска работа в света през последните 15 години. Така в световните столици на стила като Париж, Лондон, Милано и Ню Йорк дори само споменаването на факта, че някой е роден в Бразилия е гаранция за красота.


Изследване сред 20000 пациентки на пластичните хирурзи в 84 държави по цял свят показа, че Жизел е най-харесвания модел за красота. Връзката й с холивудския ас Лео ди Каприо я направи истинска знаменитост в шоубизнеса, тотално вдигна хонорарите й и днес тя


печели над 30 000 000 евро годишно, повече от всеки футболист


от своята страна или от някоя друга – рекордьорът в тази категория Меси от Аржентина изкарва едва 20 милиона. Поставена на първо място като най-добре печелеща звезда на планетата тя оспори данните и прикани медиите да питат нейни счетоводители. Особено, след като това доведе обир в дома на красавицата, която е и майка на две деца.


Носителка на всички възможни награди за красота – от коса №1 на Холивуд до най-желано тяло и от Най-готина звезда до най-красива жена в света на различните глобални медии, Жизел е и бизнес феномен. „Моделът на хилядолетието” за главната редакторка на „Вог” Анна Уинтур (Дяволът носи Прада), доведе до крушение на акциите за топбельото „Викторияс сикрет”, когато се отказа да го рекламира преди няколко години.


Акциите на компанията без нея моментално се сринаха с 31,5%


на световните борси, когато излезе новината за раздялата на бранда и Жизел. В същото време продажбите на C&A след като стана рекламно лице на народната марка за облекла скочиха с невероятните 30% насред криза.Рекордът бе минат от известна марка шампоани, която вдигна продажбите си с 40 на сто, когато я взе за лице. Не е случайно, че години наред тя продължава да работи с компанията, манекенката прибира по 4 милиона долара годишно само от този договор.


 След като бе афиширано участието на Жизел във фирмата за джапанки и сандали „Ипанема”, продажбите нараснаха с 30 милиона долара още първата година, от които по нейно настояване немалък процент отиде за финансиране на зелени каузи. На третата се продадоха 250 милиона чифта. С толкова много активности, самата Жизел признава, че моделството й носи едва 40% от нейните многомилионни десетцифрени доходи, които не ще да признае колко точно са.


През 2012 г. отново „Вог” нарече Жизел „цар Мидас на модната индустрия”. Известна е античната легенда, според която въпросният владетел превръщал в злато всичко, до което се докоснел.


От цялата тази работа – от огромния бизнес на пластичните хирурзи, през този на многобройните бразилски топмодели, държавната хазна прибира солидни пари от данъци – стотици милиони, освен че печели отделно от туристите, които привличат. Така че, ако трябва да обобщим, явно говорим за красив ум. Такъв, какъвто, уви, липсва в древна, но бедна страна като България.  


Борис Ангелов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,