Свързани новини

15.06.2014 17:06

Бразилия е два пъти по-голяма от целия Евросъюз

Видян 3138 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Последното попълнение във флота на родната авиокомпания „България еър”, а между другото и на немската „Луфтханза” са бразилски самолети. Те са по-практични за вътрешноевропейските дестинации от американските и френско-германските си конкуренти. Самолетите са визитната картичка на новата бразилска икономика. Мощна империя на парите, която върти невероятните 2,5 милиарда долара годишен брутен вътрешен продукт. И къта над 350 милиарда долара резерв. Въпреки че никой не кани президента Дилма Русев от Габрово на срещите на Г-7, нейната Бразилия е седмата най-голяма икономика в света. За желязната дама обаче ще разказваме утре. Днес говорим за държавата, която нашето момиче умело управлява.



Бразилците не наричат като руснаците своята страна „велика”. Те обичат да й казват държава – континент. Истината е, че тя е с близо един милион квадратни километра (9 Българии) по-мащабна от признатия континент Австралия. За да бъде още по-ясно, Бразилия е


Двойно по-просторна от 28-те членки на ЕС, взети заедно


Евросъюзът заема 4,32 млн. кв.км. Малко е трудно човек да си представи какво са 8,51 млн. квадратни километра, колкото е взела от земното кълбо Бразилия. Лесно е да се сметне, че това са близо 80 Българии, тъй като нашата страна е малко над 110 000 кв.км. Представете си територията на Бразилия и като четири до шест часа път със самолет от единия до другия край. Или половината територия (47%) на цяла Южна Америка. На тази площ живеят официално 190 милиона, но според местните 200 милиона души. 

Горе-долу равен брой – по над 40 на сто от тях са белите и мелезите, третата и значително по-малка група са чернокожите, а потомците на индианци и азиатци са общо към един процент. В заключителния епизод от сериала ще ви покажем нагледно какви прекрасни човеци се раждат от този микс. Но е много важно да се каже, че в Бразилия


четирите раси живеят мирно, никой не е смятан за малцинство


Това е една от рецептите на прекрасния бразилски начин на живот, който някой италианец би определил като „долче вита”. Дали ще бъде съвсем прав, ще разберете по-нататък в нашето повествование, когато стигнем до икономическите теми. Но никой не отрича, че вихрената самба на черните, интелектуалната и зареждаща боса нова на белите, карнавала, спортовете – от футбола до ММА, и другите типично бразилски начини за развлечение, са част от характера на кариоките. Които в живота си ходят 


с джапанки и къси гащи дори на ресторант

 

Забележителен е фактът, че 90% от тези 200 милиона са грамотни, което означава невероятен потенциал за нацията. Това е по същество европейски стандарт на цивилизованост и не е случайно в този смисъл, че Бразилия много прилича на Европа. Но е доста по-богата от нея на природа. Когато числата говорят, всеки трябва да мълчи. А ето какво конкретно казват те.


На тази земя е събрано 20% от биоразнообразието на планетата


Огромният резерв е в необятната Амазония с реката и джунглите. Природата е изсипала всичко в Бразилия – най-голямото дървесно богатство, почви, които раждат по много реколти от всички плодове и зеленчуци, огромни площи за паша на стада от животни, които дават уникално вкусно месо – даже телешкото е по-добро от на комшиите аржентинци. Всичко това прави Бразилия третия най-голям износител на селскостопански продукти на планетата след САЩ и ЕС или вторият, ако се броят само държави. 

Но тя е богата и на нефт, от който страната има най-големи запаси в Южна Америка и се превръща в 


най-бързо растящия производител на петрол в света


Всичко това е гръбнак за най-голямата икономика на континента. Бразилия дава 3/5 или 60% от цялата индустриална продукция на цяла Южна Америка. Иначе казано това са 2,5 трилиона долара и резерв от други 350 млрд. в зелено. Ръстът тази година ще бъде съпоставим с нашия или 1,9%. 

А големите пари стигат и до хората, защото тръгнала от позиция около стотната, през последните 10 години Бразилия стигна до 39-о място по качество на живот в света. Ние сме 57-и, нищо че сме членове на ЕС, НАТО и всички други клубове на богатите.

Бразилия има модерна структура на вътрешния си продукт, от който 2/3 се падат на услугите. Единственото първо място, което тя отстъпва е в привлечените чуждестранни туристи, където в цяла Латинска Америка, не само в Южна, я бие нейният вечен съперник Аржентина. Вътрешното търсене и на този пазар обаче докарва много повече пари на кариоките, отколкото на гаучосите.

Освен самолетостроенето и автомобилостроенето – в Бразилия имат заводи всички водещи производители на коли в света, а някои имат и по няколко, супер силен отрасъл през последните години става и енергетиката. Страната е десетият на-голям потребител на ток в света и третият в Западното полукълбо след САЩ и Канада.


Възобновяемите източници са главен източник на енергия


Което е обяснимо при огромното водно богатство и хилядите километри океанско крайбрежие с неминуемите ветрове. Компютрите и модната индустрия, наричана от икономистите „производство на потребителски стоки” също стават все по-силни. Бразилските обувки са международен бранд, в момента се засилват марките дрехи и особено бански.

Много е интересно, че не само в туризма Бразилия е доста самодостатъчен пазар и се „самозадоволява” напълно, както казваха по време на соца. Едва 20% от БВП е външната търговия. Но числата отново са баснословни. Бразилия продава продукти за 200 млрд. долара и внася за 188 млн.


Всяка година страната печели $12 млрд. от външна търговия


Така и попълва огромния си валутен резерв, който вече споменахме. Напомняме, че само преди 15 години тя беше сред най-задлъжнелите и най-близките до фалит в целия свят. 

За да върви напред, Бразилия инвестира яко в наука. Неин е единственият в Южното полукълбо ускорител за частици. Преди няколко години пусна с руски кораб и своя първи космонавт. 

Самочувствието на бразилците е напълно оправдано, както личи от този водопад от числа. И никак не е случайно, че когато стават независими от португалската корона те се обявяват за империя. А след 1889 г., когато правят република, сградата на първия парламент в тогавашната столица Рио е направена толкова импозантно, че императорският дворец, където е живял и самият португалски крал, когато бяга от Наполеон, изглежда миниатюрен и жалък.

Утре ще четете как нашата Дилма намали бедността в страната наполовина, а още през първата година на управлението й производството скочи с над 7 на сто.

 

Борис Ангелов





Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния си ум

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния