Статистиките и илюстративният материал ще ви дадат ценна информация за нивото на футбола по държави, кои са най-важните клубове и най-популярните футболни звезди

Свързани новини

18.07.2022 11:07

Енциклопедия за футбола ни подготвя за Световното

Видян 1261 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-всеобхватната енциклопедия на тема футбол вече е в книжарниците. По повод Световното първенство 2022 издателство Книгомания пусна на пазара луксозно издание от 400 страници и с твърди корици „Футболът: енциклопедия. Отбори, правила, първенства, тактики“. Стилният том, от една страна, е добър справочник за резултати и информация за всички най-важни мачове от световни и континентални първенства, за отбори и техните треньори и мениджъри.


Изданието проследява 150-годишното развитие на най-обичаната игра на света и обяснява защо се е превърнала в зрелище. От друга страна, изданието е незаменим наръчник за начинаещи футболисти или любители, чието любимо хоби е именно футболът, защото от страниците му ще научите за всички видове удари, как да контролирате топката, как се провежда загрявката и тренировките, та чак до „мръсните номера“ и артистичните симулации на терена, рекорди и антирекорди за голове и автоголове и др.


Статистиките и илюстративният материал ще ви дадат ценна информация за нивото на футбола по държави, кои са най-важните клубове и най-популярните футболни звезди. Ще научите още как са се променяли през годините облеклото, игрището, топката, вратата, кои са любимите футболни химни на феновете и откъде води началото си т.нар. мексиканска вълна в публиката. Разбира се, във „Футболът. Енциклопедия“ е включена информация и за България със славното си участие на Световното първенство в САЩ през 1994 г. Футболът е най-популярният спорт на света. От Гренландия до Андите хората просто не могат да устоят да не ритат топка или да не гледат как други правят същото. Цифрите са смайващи.


Около 250 милиона души играят редовно футбол. Ако футболистите се съберат в една нация, то тя ще бъде четвъртата по население в света. Междувременно телевизионната зрителска аудитория на Световното първенство през 2018 г. достига до 3,57 милиарда души – почти половината от цялото население на Земята. Би могло да се каже, че футболът е универсалният език. Ако се окажете във вътрешността на чужда страна и не говорите местния език, то бихте могли да завържете разговор, като използвате няколко жеста с ръце, придружени от имената на някои забележителни играчи.


Сложете едната ръка на нивото на кръста, докато казвате „Пеле”, а след това я вдигнете нагоре, произнасяйки „Марадона”, и бързо ще започнете да печелите приятели. Футболът събира хората и им дава чувство за идентичност. Той е една безкрайна сапунена опера, която сякаш очертава времевата линия на живота ни; той е източник на безкрайни спорове; олицетворение на всички аспекти на човешкото битие – герои и подлеци, любов и ненавист, сила, политика и пари.


Също като и животът, играта е извор на върховна красота и на съкрушително разочарование. Тази книга отразява в пълна степен това удивително разнообразие – от различните достойнства на отделни райони и човешки качества до най-смешните песни от трибуните. От нейните страници ще научите как да боравите с топката като Бекъм, ще се срещнете с кучето, което открива Световната купа, скрита в градска градина, и ще разберете как мач от лигата на Мадагаскар може да завърши с резултат 149:0. Единственото нещо, което няма да може да разберете от тази книга, е защо хората са толкова луди по футбола. Но пък нищо не ни пречи, да ви предоставим няколко теории, които биха могли до известна степен да обяснят неистовата любов на хората към тази игра. Някои изследователи разглеждат играта като заместник на лова, от който е зависело оцеляването на нашите праотци.


Така погледнато, голът е равнозначен на убиването на животно, което може би обяснява онова особено чувство при поразяването на противниковата врата. Друга теория разглежда футбола като един вид ритуална война, което обяснява наличието на военна терминология (кампании, офанзивни и дефанзивни схеми, тактики, капитани). Може би не е случайно, че неговата популярност съвпада с една епоха, в която младите хора биват въвличани по-рядко в битки, отколкото в миналото. И двете теории си имат своите достойнства, но може би трябва да се даде друго просто обяснение. Футболът е универсално средство за самоизява и забавление, за нови срещи, запознанства и приятелства. Когато играем, ние го правим с други хора, с които сякаш ставаме едно цяло. И разбира се не само мъжете се чувстват по този начин.


Мачовете на жените също са изключително популярни. Всяко използване в тази книга на „той”, може лесно да бъде заменено с „тя”. Още от самото начало ние имахме намерение да напишем тази книга, без да използваме цитати, свързани с играта, но още в увода ни се наложи да използваме един, който най-точно обяснява популярността на футбола. Великият мениджър на „Ливърпул” Бил Шенкли казва: „Някои хора вярват, че футболът е въпрос на живот и смърт. Аз изобщо не съм съгласен с това твърдение. Мога да ви уверя, че той е много повече”. Никой не може по-точно да улови лишената от логика дълбочина на страстта, която е предизвикана от двадесет и двама мъже, които гонят една топка.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 18.07.2022 12:20

    Преповтаря старото издание! Години вече едно и също!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв