Свързани новини

21.12.2021 11:53

Екип за проверка на факти в БНР търси и разобличава фалшиви новини

Видян 1145 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Eкип за проверка на факти вече работи в БНР. Целта на екипа е да проучва съмнителни твърдения като идентифицира и разкрива манипулации и дезинформация на база на доказателства, факти, документи и експертни мнения.


Първата тема, върху която екипът се фокусира заради огромната й обществена значимост, е Covid-19. Това e най-актуалната и наболяла тема в момента, при която има и най-много дезинформация, сочи анализът на екипа.


Публикациите с проверка на факти са публикувани в специалния подсайт на БНР: https://bnr.bg/factcheck


„В БНР имаме един огромен актив и това е доверието на нашите слушатели. Точно заради тази отговорност направихме екип за проверка на факти,“ коментира програмният директор на БНР Даниела Късовска и допълва: „Медийната среда през последните години е много различна, особено заради бурното нахлуване на социалните медии. Затова БНР има и една друга, нова, много важна роля - да можем да предупреждаваме, когато има дезинформации, когато има информации, които водят хората в заблуда. Това е идеята на нашия екип - не само да проверя фактите, но и да ги представят обстойно и обосновано с научни доказателства. Целта е читателят сам да се убеди, че проверката е достоверна.“


Екипът е от осем човека от различни програми на БНР, които са преминали специално обучение благодарение на Асоциацията на европейските журналисти. Методът на проверка на фактите не е по-различен от традиционната журналистика, но има още по-стриктни критерии и условия, които трябва да бъдат спазени. „Следваме международния опит за проверка на фактите и изработените критерии за подбор на твърденията за проверка, които могат да се отхвърлят, но може и да се потвърдят, както и за източниците, например поставяне на линкове към доказателства, когато са достъпни онлайн,“ разяснява Николай Петров, ръководител на екипа за проверка на фактите.


Сред най-големите предизвикателства е изборът на твърдение за проверка. Затова БНР призовава слушателите и читателите да подават сигнали за съмнителни твърдения на reporter@bnr.bg


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци