Свързани новини

16.11.2010 14:58

Четири лапи ще кастрира бездомни животни в Кюстендил до края на месеца

Видян 2410 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двуседмична кампания за кастрация на безстопанствени кучета и котки започват от международната организация за защита на животните Четири лапи и Община Кюстендил. След като бъдат оперирани, всички заловени животни ще бъдат ваксинирани срещу бяс и обезпаразитени и върнати по местата, от които са заловени, каквито са изискванията на Закона за защита на животните. Всяко обработено от Четири лапи куче ще може да бъде разпознато по синята пластмасова марка на ухото.


Това е последната ни подобна кампания за 2010 г., като до момента сме обработили над 2200 животни и сме помогнали за прилагане на Закона за защита на животните на 15 общини, разказва д-р Марина Иванова от Четири лапи. „Още от 2008 г. в Кюстендил се работи за намаляване на броя на безсдомните кучета по хуманен начин. Ние ще работим в общинския приют и ще съсредоточим усилията си основно в ромската махала и крайните квартали, където има проблеми със залавянето на скитащите животни. По този начин ще помогнем на общината да достигне висок процент на кастрирани кучета и котки, за да бъде блокирано размножаването им на улицата.”  


В края на 2010 г. изтича 3-годишният гратисен период, през който всяка община трябваше да кастрира безстопанствените кучета на своя територия и да започне да упражнява строг контрол върху собствениците на домашни кучета. От Четири лапи отчитат, че общините, които са започнали да прилагат изискванията на Закона за защита наживотните, са изключително малко и именно поради това на улицата се появяват нови и нови скитащи четириноги.


Ежедневно получаваме сигнали за нарушения на Закона за защита на животните в частта му за безстопанствените кучета, обяснява д-р Иванова. „Повечето общини в България не гледат сериозно на изискванията на закона и търсят начини да го заобикалят. На много места животните все още масово се унищожават, да други пък заловените кучета се освобождават в съседни общини, а не са малко и онези кметове, които за 3 години не са направили абсолютно нищо. Основната причина за продължаващото беззаконие е липсата на заинтересованост и упражняване на контрол от страна на Националната ветеринарномедицинска служба.”


Според Четири лапи единственият начин да се реши трайно проблемът със скитащите животни е изработването на национална стратегия с ясно очертани срокове и задължения на местната и централна власти, частнопрактикуващите ветеринарни лекари и неправителствените организации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци