Свързани новини

23.05.2010 15:55

“Четири лапи“: България е уникална със своята популация от кафяви мечки

Видян 3083 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Всяка година на 22-ри май се чества Международният ден на биоразнообразието. По този повод от Фондация “Четири лапи” припомнят, че България е една от страните с най-богата флора и фауна в световен мащаб, но за съжаление ние не сме научени да ценим това. Един от най-добрите примери за това е кафявата мечка и отношението към нея.


Българската популация на мечки е уникална в европейския съюз, разказва Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица. “През годините е преминала много изменения в числеността си. В момента тя е стабилна, но недобре проучена, като се счита, че у нас има между 500 и 700 мечки. Разпространението им е в Рило-Родопския масив, Стара планина, Витоша, като най-голяма е концентрацията й е в Рила и Родопа планина.”
Отношенията между кафявата мечка и човека в България имат дълга история и традиция. Българинът израсъл в планинските села знае как да предпази себе си и домашните животни от мецаните. Напоследък обаче човекът навлиза все по-често в територията на мечката, като нерядко унищожава и запасния й ресурс от храна. Така непряко ние влизаме в досег с мечката, намалявайки храната, на която тя разчита и довеждайки я до положение да навлиза в селата, за да търси нов източник на прехрана. При все по-близкия контакт между мечката и човека зачеставят и инцидентите, при които мечка напада пчелини или животни.
Ловът на мечки у нас е забранен от Закона за биоразнообразието, но на практика всяка година законно се отстрелват между по няколко мечки – след случаи на нападения над хора или добитък. За 2008 са обстреляни 3 мечки, а през 2009 са издадени 10 разрешителни от които 7 са изпълнени. При нападение на мечка се създава комисия от експерт от инспекцията, представител на горското стопанство, представител на общината или кметството и потърпевшия човек, които разследват случая. В зависимост от резултата от разследването Министърът на околната среда и водите издава разрешение за изключение от закона за биоразнообразието проблемната мечка да бъде отстреляна. Изпълнението се възлага на горското стопанство, чиято територия обитава мечката, като по този начин животното става обект на лов.
Много често богати ловци откупуват правото за отстрел на мечката, като в замяна получават трофея, обяснява Димитър Иванов. “Трофеят е изключително скъп, като цената за отстрел започва от 5000 евро и може да достигне до над 30000 евро. Парите остават в съответното ловно стопанство, което е подчинено на Държавна инспекция по горите. Дали обаче застреляната мецана е точно проблемната мечка за която е издадено разрешението е само избор на горското стопанство, ловната дружина и тяхната компетентност. По наша информация много често се отстрелват не проблемните мечки, а тези, които имат по-висока трофейна стойност. По този начин нападенията не секват, а ловното стопанство има сигурността, че при неминуеми нови нападения ще получи и ново разрешение за отстрел.”
Според “Четири лапи” тази порочна практика от една страна не гарантира сигурността на жителите на планинските райони и техния добитък, а от друга – целенасочено уврежда и унищожава популацията на кафяви мечки в България. Мечката предава своите навици на поколението, като го обучава 2-3 години, продължава Иванов. “Майката обучава малките, къде и как да си търсят храна, как да се защитава, къде могат да ходят и е безопасно и къде не. Не искам да си представям какво може да се случи, ако мечка стръвница бъде оставена да обучи малките.”
“Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства в 8 страни, сред които и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас “Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти и кампании на “Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над 400 000 поддръжници на организацията от целия свят.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете