Свързани новини

28.10.2009 15:10

Бързата закуска действа като наркотик

Видян 1917 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хранителна диета от бургери, чипс, наденички и кейк ще програмира мозъка ви към консумирането на дори повече храни, богати на захар, сол и мазнини, сочат данните от ново изследване, цитирани от БГНЕС.


През годините тази "джънк фууд" (вредна храна) може да се превърне в заместител на щастието и може да доведе до зависимост. Д-р Пол Кени, учен-невролог, проведе изследване, което показва колко опасни могат да бъдат храните, богати на мазнини и захар за нашето здраве. Изследователите смятат, че това е едно от първите изследвания, които показват, че мозъкът може да реагира по същия начин на бързата закуска, както към наркотиците.
Д-р Кени, който започна изследването си в болницата Гай в Лондон, но сега работи в изследователския център във Флорида, разделил плъхове на три отделни групи за него. Първите от тях са яли нормално количество здравословна храна, вторите ограничено количество "джънк фууд", а третите - неограничени количества "вредна храна", включително чийзкейк, мазни месни продукти и шоколадови закуски. Не се забелязват вредни последици при първите две групи, но плъховете, изяли неограничено количество бърза закуска, станали много дебели. Когато изследователите стимулирали по електронен път частта от мозъка, симулираща удоволствие, те установили, че плъховете, хапващи неограничено количество "джънк фууд", имат нужда от все повече и повече стимули, за да поддържат същото ниво на удовлетвореност като животните, консумиращи по-здравословна храна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.