Свързани новини

30.09.2021 09:52

95% от сьомгата са с боя, оригиналният й цвят е сивкав, защото е от развъдници

Видян 3479 пъти | Коментари 9
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

95% от сьомгата в европейските магазини е оцветена допълнително. Причината е, че тя не е родена и израсла в естествена среда, която придава розово-червеникавия цвят, който очакваме да има, а се „произвежда” в пренаселени развъдници. „Продукцията” на тези своеобразни ферми придобива в резултат сивкав оттенък. 2 седмици преди програмирания й „улов”, т.е. вадене от гъмжащия от риби гьол/басейн, където се отглежда, започват да я угояват с акстасантин. Именно на това вещество се дължи приятният естествен, природен розово-червен цвят не само на сьомгата, но примерно и на фламингото.


Тази „технология” обаче се използва при скъпите и реномирани доставчици. Евтината сьомга, която се внася в България се багри най-често с по-евтиния кантаксантин. Лайфхакът е да избираме не най-ярките по тон риби, когато пазаруваме в магазина.


Същото вещество например се използва и в птицекомбинатите, където се отглеждат кокошки за яйца. Там пък то помага да изглежда по-ярък жълтият цвят на жълтъците.        


Употребява се обаче и за човека – в по-евтините препарати, предназначени за бързо добиване на „бронзов” тен.


Важен лайфхак е да използваме всички изброени продукти спокойно. Международните научни изследвания доказват, че багрещите вещества, използвани за тях, са безвредни в малки дози. Примерно, трябва да изядете поне 10 кг сьомга или над 10 жълтъка, за да си навредите поради употребата от производителя на съответното багрило.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 009 Anonimen 30.09.2021 18:41

    008-ми остана да кажеш без малко, че си изял толкова сьомга колкото не е уловена ха ха, представяш ли си колко малко ти остана ? Ти си типичен не селянин, а селяндур /ако знаеш какво означава в което се съмнявам /щом говориш за срокове на годност за една риба ! В кой магазин за риба, рибата има етикет за срок на годност бе идиот ? Ти по света не си бил никъде, ако "свят" за теб е кошарата в която живееш може да те разбера по-добре, защото никъде по СВЕТА в НИКОЙ магазин за РИБА стоката "прясна риба" и "жива риба" няма етикет за годност, единствено консерираната риба е със срок на годност, ясно СЕЛЯНДУР "СВЕТСКИ" ?

  • 008 Тони Кръстев до анонимен 002 и 006, които са един и същ умник 30.09.2021 18:05

    Бедни, анонимнико! Аз колкото сьомга съм изял по света и у нас, ти толкова къфтета не си погълнал от селската си кръчма. Обаче човек се учи, докато е жив, прибавям - и ако е умен. А умници като теб смятат, че някой им завижда, защото си купуват боклук на промоция, наричан в хипермаркета сьомга, който е пристигнал тук, понеже в друга страна не са го пласирали и за 1 евро. Обърни внимание на кратките срокове на годност на розовото нещо като нищо другия път, когато спестиш пари да си го купиш

  • 007 Anonimen 30.09.2021 16:46

    Ще фалират двете най-големи риболовни флотилии в света Японската и Испанската, а на японците ще им се боядисат зъбите в розово от суровата риба / сьомга и тон /която консумират ежечасно ха ха ха ....

  • 006 Anonimen 30.09.2021 16:16

    Думата "боядисват" е подигравателна бе "умник", всеки що-годе интелигентен човек би разбрал иронията, е ти не си от такъв род се разбира прекрасно ! "Храносмилай" имитиращите храна продукти и си мисли, че ние "тъпите" се храним с боядисани сьомги за да си "утолиш" завистта !

  • 005 Тони Кръстев до анонимен 002 30.09.2021 15:11

    002, рядко тъпо парче си - вътре в текста си пише, че не става въпрос за боя, а за по-качествено и по-малко качествено вещество, които се дават под формата на храна на сьомгите. Така се получава близък до ефекта, който им дава естествената им храна в океана, на която дължат цвета си. Хубаво е да се чете, вместо да се пишат глупости

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което