Свързани новини

07.02.2020 10:25

Завърна се жената била най-дълго време в Космоса

Видян 1476 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американската астронавтка Кристина Кук се завърна на Земята след рекордно дълъг престой за жена на Международната космическа станция (МКС) - 328 дена, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от Dir.bg.

Кук вдигна палец нагоре с широка усмивка, докато я вадеха от руската космическа капсула на мястото на кацането в Казахстан.

"Толкова съм развълнувана и щастлива", каза Кук, увита в одеала на стола, докато чакаше да я отнесат в медицинска палатка, за да се приспособи към гравитацията.

По време на престоя си в МКС Кук е изминала около 220 милиона километра, приблизително колкото 291 пътешествия до Луната и обратно. Удължената й мисия ще послужи да изследване на ефекта на продължителния полет в космоса върху жените.

Предишният рекорд за най-продължителен полет на жена в космоса принадлежи на американската астронавтка Пеги Уитсън. Той е 289 дни. Поставен е през 2017 г.

Кук участва и в първото излизане на женски екип в открит космос миналата година заедно с Джесика Миър. Заедно с Кристина Кук на Земята се върнаха руснакът Александър Скворцов и италианецът Лука Пармитано.

В МКС останаха Джесика Миър, Андрю Морган и командирът Олег Скрипочка.


 


Снимка: БТА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.