Свързани новини

02.01.2020 10:37

Човешките очи се променят в космоса

Видян 1567 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Уникален експеримент с участието на астронавти от НАСА и доброволци на Земята помогна на американските космически медици да открият в членовете на екипажи на Международната космическа станция /МКС/ изменения в работата на очите им, предава Канал 3.  Промените са констатирани в кръвоснабдените обвивки, захранващи ретината на окото и предпазващи я от удари.


Новооткритите трансформации са свързани с потъмняването на зрението и болки в главата ,от които се оплакват астронавтите и космонавтите по време на продължителната им работа в орбита.


През последните години учените установиха, че подобни оплаквания на екипажа са характерни само при продължителни полети и въобще не се наблюдават при краткотраен престой в орбита.


 


Екипът на Майкъл Стенгър, космически медик от Центъра за космически полети на НАСА "Линдън Джонсън", от дълги години изследва този проблем. Учените проследили на Земята работата на очите на доброволци, които няколко седмици лежат в наклонени кревати. Тези условия би трябвало да повторят положението, в което се намират екипажите на МКС. Но се оказало, че колкото и дълго време да изкарвали доброволците в спомената поза, промени в очите им не се наблюдавали.


Оказало се, че условията на Земята не копирали точно тези в орбита. При коригирането на количеството въглероден двуокис в експерименталната среда и при по-строг контрол на главата при приема на храна били констатирани същите изменения. Били наблюдавани еднакви изменения както при 11-те доброволци, така и при астронавтите, извършили дълги полети в периода 20-12-208 година.


 


Установени били промени в дебелината на ретината на участниците в експеримента. Но възпалението на зрителния нерв протичал по различен начин на Земята и в космоса. Тепърва учените трябва да изучат подробно тези механизми, за да избавят бъдещите покорители на космоса от този дискомфорт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които