Квадратен

Свързани новини

02.10.2023 09:40

Защо е тъй квадратен новият Хюндай Санта Фе?

Видян 24628 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Когато дойде време да препроектираме Santa Fe, се сблъскахме с голямо предизвикателство“, казва ръководителят на екстериорния дизайн на Hyundai Никола Данза, докато ни показва доста поразителната нова форма. „Защото, разбира се, това е кола, която трябва да се продава в Америка, Европа и вътрешния пазар на Hyundai. Разбрахме, че имаме нужда от нещо съвсем ново. Пълна революция.”

Те със сигурност успяха да го направят. Разкриването на Santa Fe през юли ни хвана напълно неподготвени, особено след бързия рационализиран вид на Ioniq 6.




„В този сегмент разбрахме, че всички коли изглеждат еднакво“, казва Данза.

„Всички те са наклонени и се опитват по някакъв начин да бъдат спортен SUV, какъвто не са. Те са големи, те са огромни. Колко блистера можете да поставите отстрани на тялото, за да се преструвате, че сте спортист?




„В този случай казахме, че нека се опитаме да направим анти-дизайнерска кола. Странни думи за дизайнер, но в същото време става дума за това да го направим наистина чист. Искахме да бъде по-практичен, а по-практичен означава по-бокс, така че нека направим бокса готин отново.“

Ние сме съгласни с това. Колкото по-практичен е един седемместен SUV, толкова по-добре, нали? „Принудихме дизайнерите наистина да помислят дали имат нужда от всяка линия и всеки блистер“, продължава Данза. „Това беше нещо като начин на Джуджаро да проектира автомобили от 70-те години на миналия век.“




„Като провокация към нашето ръководство им показахме първия модел на този автомобил с квадратни колела. Това е кутия, така че нека направим всичко в кутия. Всъщност това беше един от най-забавните проекти, по които съм работил."

Имаше много викове, за да се каже, че този нов Santa Fe изглежда като Discovery 4, но Danza всъщност смята, че има друга икона на SUV, която има по-голяма прилика. „Взехме влияние от продуктовия дизайн, защото продуктовият дизайн обикновено е много логичен, много интелигентен и много практичен. Няма нищо, от което да не се нуждаете.




„Чувах много пъти хората да казват, че прилича на Land Rover, но на мен ми напомня повече за първия Jeep Grand Wagoneer. Този вид повдигнато комби.”

Странно, Danza сигурно е чел TopGear.com наскоро, тъй като дизайнерът на Jeep Daniele Calonaci ни каза как да запази колите си възможно най-кутия.




„Вие също можете да го персонализирате“, продължава Данза от Santa Fe. „В Корея ще има версия Calligraphy, която се спуска с големи колела, докато в Америка съм 99 процента сигурен, че всички ще ги вдигнат, ще сложат по-големи колела и ще излязат извън пътя.“

Ето как се появи този нов Santa Fe. И това не е концептуална кола – тя всъщност ще направи производството да изглежда точно така.




„Като дизайнери е мечта да работим в Hyundai в момента“, казва Данза. „Можете да експериментирате, можете да опитвате различни неща, можете да се предизвиквате. Трябва да ни поддържате мотивирани; ние сме креативни хора. Ако не подхранвате креативността, тя умира или я прави по-скучна и нормална.“


Източник: topgear



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.