Свързани новини

01.01.2020 09:15

Tехнологиите на новото десетилетие

Видян 1950 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Светът навлиза в ново десетилетие, към което има големи очаквания от всички. От предупредителни прогнози за нова криза до исторически събития като ново кацане на Луната и дори пътувания на хора до Марс. Изгледите са, че следващите 10 години ще са много динамични, а технологиите ще са в основата на голяма част от тези събития.


Очакванията към технологиите също са доста големи. Последните няколко години има привидно известно затишие в ИТ света, но липсата на големи иновации не е случайна. ИТ индустрията е в своеобразен преходен период. В момента се извършват много и мащабни промени "зад кулисите".


Това се изразява в бързия напредък на облачните услуги, развитие на все по-големи и сложни дейта центрове, навлизане на ново поколение технологии като 5G мрежите, нова генерация хардуер, софтуер, изкуствен интелект и т.н. Всичко това рядко генерира новини, които да са интересни или засягащи масовия потребител, но въпреки това е от огромно значение.


 


Всички усилия отразяват подготовката на ИТ индустрията за новото десетилетие. Накратко, от него можем да очакваме ново поколение мобилни технологии, нови мобилни устройства като умни очила с добавена реалност и т.н. Стрийминг платформите най-вероятно ще продължат да преземат все по-голям дял от ежедневната консумация на всякакво съдържание, включително чрез мобилни мрежи. А тук голяма роля ще имат както облачните услуги, така и новите мобилни мрежи.


Но освен това, индустрията ще завърши прехода си и ще може да се насочи към съвсем нов тип услуги и устройства. Интернетът на нещата например трябва да направи своя рязък възход. Това ще означава "поумняване" на много устройства, сензори навсякъде, автоматизиране на все повече дейности в ежедневието, производството и т.н. Умните технологии ще станат ежедневие, което заобикаля хората без те дори да осъзнават. Първите използваеми в реални условия квантови компютри също може да се окажат факт през следващите 10 години.


 


Ще има и много предизвикателства. Част от тях са нерешени проблеми от миналото десетилетие. Най-видим и ярък пример е събирането на лични данни, следвано от разпространението на фалшиви новини и манипулации. Това са проблеми, които онлайн гигантите тепърва ще трябва да решават. Но освен това ще трябва и да се справят с усложнената политическа обстановка и намеренията за повече и по-строги регулации.


Също така ИТ индустрията ще трябва да се постарае повече за доверието на хората, както и да ги убеди, че всички тези нови технологии няма да им костват работни места, професии, доходи, лично пространство. Големите промени, като навлизането на все по-усъвършенствани роботи и изкуствен интелект, имат потенциал да са нова индустриална революция. А всяка подобна промяна бива посрещана с недоволство и нежелание от повечето хора.


 


За ИТ индустрията ще е много важно да успее да направи тези промени максимално гладки и постепенни, за да не предизвика твърде голямо недоволство. Тя трябва да намери и подходящия баланс между скорост на развитие на технологиите и темпото им на навлизане в реалния свят. Вече има няколко ярки опита на устройства и технологии, които тръгваха с огромни очаквания, но не се случи нищо значимо след първоначалния прилив на интерес.


Това се случи с 3D телевизорите и таблетите. И към двете имаше големи надежди, но в крайна сметка останаха на заден план. Нещо подобно щеше да се случи и умните часовници. За сега обаче те сякаш успяха да успокоят темпото и да се насочат към по-конкретна ниша, което направи очакванията към тях по-скромни, но и реалистични.


 


Навлизането на технологии като изкуствен интелект вече се случва все по-активно. Промените, които изкуственият интелект ще донесе, ще са доста по-мащабни от тези на умните часовници. Засега обаче, той се развива по-скоро правилно, като се обръща внимание на всеки напредък и той всичко навлиза постепенно в ежедневието. Така няма да има ситуация, в която един ден ще бъде представен изкуствен интелект и от след това всичко да е различно. Вместо това той ще навлиза постепенно и накрая поглед назад във времето ще покаже колко много се е променило всичко.


 


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец